De Weideman: Zelf het heft in handen
Op het nippertje ontsnapt! Het scheelde maar een haar of we zaten vier maanden vast aan die nogal onhandige voermaatregel, om het mild uit te drukken. Wat mij betreft laten we het nooit meer zover komen dat een ambtenaar vanachter zijn bureau een dergelijke maatregel verzint. Een maatregel die zo diep ingrijpt in onze bedrijfsvoering en zo weinig, en uiteindelijk helemaal niks, oplevert. Net als bij weidegang moeten we meer en overtuigend, zelf het heft in handen houden. Dat is de beste garantie dat het op het boerenerf praktisch uitvoerbaar blijft.
Waar het dan volgens mij als Weideman om draait is: zoveel mogelijk gras omzetten in melk. Daar valt namelijk ook zodanig mee te sturen dat je eiwitbenutting uit gras toeneemt en je minder eiwit van buiten het bedrijf hoeft aan te voeren. Dat krijg je voor elkaar door heel nadrukkelijk te sturen op de voederwaarde in je gras. Door te zorgen dat het eiwit zoveel mogelijk als Darm Verteerbaar Eiwit (DVE) en zo weinig mogelijk als Onbestendig Eiwit (OEB) in het gevoerde gras zit. Want voor DVE hoeven de koeien geen energie aan te spreken om het om te zetten in eiwitten waar ze melkeiwit van kunnen maken.
Hoe je dat doet? Zoveel mogelijk vers gras rechtstreeks in de koe zien te krijgen door zoveel mogelijk te weiden. Want als je gras inkuilt, gaat het conserveringsproces ten koste van DVE. De bacteriën snoepen mee en zetten 30 tot 40% van je DVE’s om in OEB. Overigens kun je dat wel verminderen door iets droger in te kuilen: tussen de 45 en 50% drogestof is de verhouding tussen DVE en OEB gunstiger als bij nattere kuilen.
Een tweede knop om mee te sturen is het eiwitgehalte in je gras. Stem je die goed af op de behoefte van de koeien, dan is bijsturen in het rantsoen veel minder nodig. Populair gezegd: goed gras, een A-brokje erbij en je koeien geven melk. Vaak winnen we in Nederland nog gras met een overmaat aan eiwit. Je kunt dit bijsturen door wat minder te bemesten en door iets later te maaien. Een handige vuistregel is dat elke dag die je wacht met maaien het RE-gehalte met 3-4 gram laat dalen, terwijl het suikergehalte stijgt.
Kortom: met het juiste gras voor je koeien valt nog veel te winnen. En nogmaals, dit gaat die ambtenaar in Den Haag niet voor ons uitdokteren. We kunnen het hem wel influisteren, zodat hij niet nog eens bakzijl hoeft te halen en wij zonder fratsen gewoon gras kunnen blijven omzetten in melk.
We spreken elkaar,