Skip to main content

De Weideman: Koe en gras kiplekker

 

15 augustus 2014


Koe en gras kiplekker



Stempel-Def-V2
Best prettig, dat koelere en groeizame weer. Niet meer zweten bij een beetje inspanning en vliegen en dazen van jezelf en de koeien afslaan. Ik voel me er kiplekker bij! De koeien en het gras trouwens ook. Die zijn beide het productiefst bij temperaturen tussen de 15 en 20 graden.

Het gras komt met al dat vocht en koelere temperaturen uit de zomerdip en is weer best aan de groei. Het tekort aan weidegras is rap voorbij, we krijgen een nieuwe ronde en nieuwe kansen!

Door de zomerdip met weinig gras van matige kwaliteit is het aandeel vers gras in het rantsoen laag en wordt er veel bijgevoerd, soms al met kuil van de eerste snede. De komende weken is er niet alleen meer gras, het is ook malser en eiwitrijker dan het zomergras. In het project Dynamisch Weiden hebben ze de graskwaliteit bij verschillende weertypes in een schema gezet. In de tabel hieronder is mooi te zien dat het gras bij bewolkt en vochtig weer duidelijk meer eiwit produceert.

140815 tabel kwaliteit gras
Bron: Netwerk Dynamisch Weiden en Malestein VAB

De koeien nemen vanaf nu weer meer gras op en dat merk je aan de voerresten voor het voerhek. De bijvoeding kan geleidelijk omlaag, maar hou een goed oog op koeien die de afgelopen maand inteerden op hun reserves. Vooral dieren die nog drachtig moeten worden kun je beter niet te snel omschakelen. Verder zie je de variaties in het weer terug in de melkproductie en de gehaltes. Let komende tijd op het ureumgehalte, dat kan snel oplopen bij hogere grasopnames en meer eiwit in het gras.

Mijn advies is om vanaf eind augustus op jongere weidesnedes in te scharen, dus zeg maar bij 1400 à 1500 kg ds ipv de ‘gebruikelijke’ 1700. Het gras doet er in nazomer en najaar langer over om die opbrengst te bereiken. Als je wat eerder inschaart, krijgen de koeien dus malser en beter gras voor de bek. Op veel percelen die bedoeld zijn om te weiden staat nog sprieterig gras. De sprieten kun je er na het weiden afmaaien, zodat er weer een smakelijke hap kan groeien en de kans op roestvorming kleiner is.

140815 foto
Tip: Maaien is effectiever dan bloten. Bloot  zo mogelijk bij droog weer en zorg ervoor dat de resten snel verteren. Op Zegveld bleek klepelen succesvol, omdat de resten sneller verteerden. Het kostte wel opbrengst, maar de kwaliteit en de benutting van de snede daarna was beter!

140815 tabel groeicijfers 
-- Geen gegevens beschikbaar
Bron: Amazing Grazing, Dynamisch Weiden, Agrifirm Feed

Ook uit de cijfers in de grasmonitor blijkt wel dat het gras overal in Nederland weer in de groei komt. Het aandeel jong, goed verteerbaar gras neemt toe. Het Ruw Eiwit-gehalte steeg afgelopen week dan ook naar gemiddeld 219 g/ kg ds. Ook de voederwaarde is toegenomen. Het gras bevat momenteel 964 VEM. De verschillen tussen regio’s werden deze week flink kleiner. Opvallend: korte snedes onder 1700 kg DS groeien nu sneller dan langer gras. Dat heeft vast iets met roest en ouderdom van het langere gras te maken.

We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def