Skip to main content

De Weideman: Zolang mogelijk goedkoop melken



 

19 september 2014


Zolang mogelijk goedkoop melken



Stempel-Def-V2
Gisteren zat ik ineens met het hoofd dwars in de auto: ik reed voorbij een flinke koppel koeien met de kop omlaag in een sappige snee gras, afgepast met een draadje. Er omheen eerder afgeweide stukken met ruime weiderest èn percelen met een laagje gras voor de volgende dagen en week. Deze veehouder heeft afgelopen weken de kansen benut om te maaien en daarmee voor zo goed mogelijk weidegras te zorgen. Een geluksmomentje voor de weideman.

Benutten van herfstgras is niet makkelijk en niet vanzelfsprekend. Kortere groeidagen, nattigheid, minder kwaliteit en smaak, het mondt meestal uit in lagere melkproductie. En dat zie je, dat zeurt aan je kop, je wilt harder voeren om ze op peil te houden. Immers, het niveau in de tank en de BSK op de controleuitslagen heb je vaak wel in beeld, de kostenbesparing door een zo hoog mogelijke benutting van weidegras verschijnt niet op een meter in je stal of op je beeldscherm. Geloof me, was die meter er wel, dan zou die het moeiteloos winnen van een zakkende BSK. Je zou er bij glimlachen en weten dat je geld verdient door het herfstgras met weiden te benutten. Het is goedkoper dan inkuilen en matige kwaliteit overhouden. Elke kg ds vers gras die de koeien zelf ophalen is 5-10 cent goedkoper dan ingekuild gras.

Erg blij ben ik dan ook met de overzichten van de deelnemers aan Dynamisch Weiden. Met de registratie van bijvoeding en de melkproductie wordt daarin teruggerekend wat de koeien dagelijks aan vers gras buiten opvraten. (figuur 1)
  140919 Dashboard Droge stofopname
Als je met deze opname de kosten in beeld brengt van het totale rantsoen krijg je cijfers die spreken. Door krachtvoer, aangekocht voer, eigen ruwvoer en weidegras op waarde te zetten, kun je de kostprijs berekenen van het rantsoen per kg ds in verschillende perioden. (figuur 2) Zet je dat in een plaatje, dan blijkt zonneklaar dat je het goedkoopst melkt in de periode waarin het meeste vers gras in de koeien gaat. In de herfst zie je de kosten weer stijgen, door geleidelijk hogere kosten voor bijvoeding. Het mag duidelijk zijn: hoe langer je nu in de herfst profiteert van het goedkope weidegras, hoe langer je op een lager kostenniveau kunt blijven. Eigenlijk zou toch iedereen deze actuele kostprijs in beeld moeten hebben?
 140919 Dashboard Rantsoenkosten
140919Stal20140801 Gras
Vers gras in de wei goed benutten is een balanceerkunstje. Het voer in de stal moet al even op zijn als ze naar buiten gaan en de koeien moeten weten dat zeuren bij de draad niet helpt.

Bodemtemperatuur (°C) grasgroei en opbrengstcijfers
140919 tabel groeicijfers
Gemiddeld zit er 224 gram Ruw Eiwit in een kg ds, met grote verschillen: van 180 tot 280 gram/kg ds. Bij overdag weiden komt dat verschil overeen met 1,5 kg soja meer of minder! Het loont dus om goed naar het ureumgehalte in de melk te kijken en op basis daarvan wel of geen eiwitaanvulling te geven.

Het suikergehalte varieert ook sterk, tussen 46 en 126 gram suiker/kg ds. Dat maakt veel uit voor de smaak, maar let ook op bij inkuilen. Suikers zijn de voedingsbron voor melkzuurbacteriën. Voor een goed inkuilresultaat is meestal een inkuilmiddel nodig. Over het VEM-gehalte mogen we niet klagen: gemiddeld 973 per kg ds.

   We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL