Skip to main content

De Weideman: Alleen voor beschuit kom ik mijn (lig)bed uit




22 mei 2015

Alleen voorStempel-Def-V2 beschuit

kom ik mijn (lig)bed uit

Ken je die beschuitreclame nog? ‘Alleen voor Bolletje beschuit kom ik mijn bed uit’. En hoe zit het met de koe, waar komt die haar ligbed voor uit? Want dat is voor melkveehouders die automatisch melken combineren met weidegang wel zo’n beetje de hamvraag.
Steeds meer bedrijven met robot pakken beweiding op. Veel daarvan beginnen nu op etgroen voor het eerst te weiden. Het spannende en lastige daaraan is dat de koeien de vrije keuze krijgen: blijf ik liggen, laat ik me melken, ga ik naar het voerhek, of lokt het gras buiten?

Uit internationaal onderzoek weten we dat koeien voor drie dingen in beweging komen: water, vers voer op stal of lekker gras in de wei. Je zou dus met water kunnen ‘sturen’, maar omwille van dierenwelzijn moet dat toch ruimschoots beschikbaar zijn. Ruwvoer en vers gras blijven over. Als je de koeien naar buiten wilt lokken is smakelijk vers gras dè grote troef. Uit onderzoek in landen waar minder wordt bijgevoerd kwam dat er duidelijk uit , zie bijvoorbeeld het plaatje van Jenny Jago van DairyNZ.
20150522 Koe activiteit
Bron: Jenny Jago DairyNZ. Koeactiviteit in reactie op twee maal daags vers gras.

De koeien konden van de ene weide naar de verse andere weide via de melkrobot (A- en B-systeem). Zodra de nieuwe strip beschikbaar is, neemt het koeverkeer flink toe. Het aantal melkingen bij de robot bleek van invloed op de productie; vooral als het onder de 2.3 kwam daalde de productie. Het komt dus aan op goed graslandmanagent.
Als je gaat starten met beweiden kies dan duidelijk voor een systeem en houd je daaraan. Wat mij betreft gaat de keuze vooral tussen ofwel dagelijks vers gras met stripweiden, ofwel de rust en regelmaat van een (roterend) standweidesysteem. Zorg bij stripweiden of omweiden voor voldoende groeitrappen en denk steeds twee weken vooruit over het beschikbaar hebben van een mooie snede etgroen.

Minstens zo bepalend is wat je doet met de bijvoeding op stal. Doe je dat te luxe en op de verkeerde momenten, dan stuur je de verkeerde kant op. Minder bijvoeren dus en zorg dat de voergoot een uur voor ze naar buiten gaan leeg is. Als er bijvoorbeeld 10 kg drogestof uit gras beschikbaar is, moet je streng zijn en niet meer dan 5 kg drogestof op stal bij te voeren. Dan is de voergang zelfs een groot deel van de dag leeg. Tenslotte spreekt eigenlijk vanzelf dat een beweidingspoort een must is om te zorgen dat de koeien gemolken zijn voor ze naar buiten gaan. En: vergeet niet de instellingen van de melkrobot aan te passen.


Tip:
Zowel kunstmest als dierlijke mest kun je tot een week na het maaien nog prima geven. Mest uitrijden levert dan bovendien een netter resultaat. Pas als het (veel) later wordt, kost het grasgroei. Gras groeit toch eerst vanuit de reserves in de wortel. Zie onderstaande tabel.

Opbrengst (ton ds/ha) per raaigrassnede
20150522 vertraging
Opbrengst (ton ds/ha) per raaigrassnede over het groeiseizoen na vertraging van N-bemesting na oogst met 3, 6, 9, of 12 dagen. In deze proeven (met enkel kunstmest) is duidelijk te zien dat na 6 dagen vertraging de grasopbrengst lager wordt. Het zelfde beeld was te zien bij de stikstofbenutting.




20150522 Voergoot
Foto: Bart van der Hoog. Deze veehouder laat de dieren de voergoot leegeten, waarna ze naar buiten gaan. ’s Middags een tijdje voor ze weer binnen moeten zijn, schuift hij het voer aan.

20150522 bloeiend gras1   20150522 bloeiend gras2 
Bloeiend gras is minder smakelijk. Engels raai bloeit momenteel nog net niet. Ofwel: wat je nu ziet bloeien zijn de minder goede en minder smakelijke grassen. De koeien laten het bloeiende gras staan.


Bodemtemperatuur (°C) en grasgroei
20150522 Meetnet
Bronnen: Amazing Grazing, Hogeschool VHL, CAH Vilentum, De Heus Diervoeders, Agrifirm Feed

Er is deze week opnieuw veel eerste snede kuil binnengehaald. Zo’n drie weken later dan vorig jaar. Dat komt vooral door de bodemtemperatuur, die vergeleken met vorig jaar 3,5 C lager ligt. Uiteraard zie je dit ook terug aan de grasgroeicijfers.
Weidesnedes groeien gemiddeld 65 kg ds/ha/dag, wat laag is voor de tijd van het jaar. De voederwaarde schommelt om de 1000 VEM per kg ds. Het suikergehalte is met 143 g nog ruim voldoende, maar begint te dalen.

Ook het ruw eiwit was afgelopen week laag voor de tijd van het jaar, slechts 193 per kg ds. Heb je veel snijmaïs in de bijvoeding, pas dan op voor eiwittekort in de nachtperiode. De melkproductie en het ureumgehalte zijn daar goede graadmeters voor.


We spreken elkaar,
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL