Column De Weideman: Eerst even wennen, daarna weer routine
Loop je met het idee rond om de koeien na jaren weer te gaan weiden? Ga dan eens kijken bij een collega die vorig jaar of het jaar daarvoor de koeien weer naar buiten heeft gedaan. Afgelopen jaren zijn ruim 800 melkveehouders weer gaan weiden. Daar zit er vast ook één van bij jou in de buurt.
Bij de nieuwe weiders waar ik afgelopen jaar in de wei kwam hoorde ik nogal eens dezelfde ervaringen. Vóór de deuren opengingen was het best spannend. Het eerste seizoen is wennen voor boer en koeien. In het tweede jaar komt er routine in en vallen dingen op zijn plek.
Je kent de plaatjes van koeien die voor het eerst naar buiten gaan: staart omhoog, rennen, bokkesprongen. Misschien huiver je. Met een beetje pech gaan er een paar als blinde paarden door de draden en de sloten. Nou ja, met een goede voorbereiding voorkom je veel. Een dag tevoren de sleufsilo laten verkennen bijvoorbeeld. En een goed eerste weiland uitkiezen met ruimte, waar ze leren hoe schrikdraad werkt. En dan moeten ze nog leren dat het groene spul in de wei vanaf nu hun vreten is. En dat is voor de boer net zo lastig als voor zijn koeien. De beste truc en tevens de moeilijkste, is niks doen. Dus niet reageren als koeien bij het hek staan te zeuren. Vergelijk het maar met jengelende kinderen, die je vooral niet moet belonen. Geloof het of niet, de grootste verrassing is dat het geen melk kost en vaak zelfs juist een plus oplevert, omdat vers gras smakelijk is en een hogere voederwaarde heeft dan ingekuild gras.
De rest van het jaar is wennen aan een ander systeem. Wanneer een nieuw perceel geven, hoeveel bijvoeren aan het voerhek, wanneer maaien, hoe hou ik de grasgroei aan de gang. Maar hier hebben we met zijn allen de laatste jaren veel geleerd. Met veehouders en weidecoaches hebben we het Nieuw Nederlands Weiden ontwikkeld. Het blijkt in de praktijk meteen goed uit te pakken als robuust en eenvoudig systeem waarmee nieuwe weiders goed kunnen weiden.
Het tweede jaar begint leuk als de weidepremie van duizenden euro’s wordt bijgeschreven. En de rest van het jaar is het een stuk makkelijker. Je koeien zijn gewend aan gras in de wei en de nieuwe vaste dagindeling. Er is ruimte om de puntjes op de i te zetten om het systeem te optimaliseren. Daarbij zie je wel verschillen. Sommige melkveehouders vinden het allemaal prima als het gewoon goed loopt, andere maken er een sport van om zoveel mogelijk vers gras om te zetten in melk.
Starten met weiden is een flinke verandering. Maar veel minder moeilijk dan we allemaal een paar jaar geleden nog dachten. Check dat maar eens bij een collega met een paar jaar nieuwe weiders-ervaring. Dat wordt altijd een leuk gesprek!
We spreken elkaar,
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL