Column De Weideman: Toekomstplan funderen op gras!
De Rabobank pleit voor een sector breed toekomstplan voor de melkveehouderij. Als Weideman hou ik wel van focus en planning, dus ik zeg: doen!
Het heeft bijvoorbeeld wat lang geduurd voor we de rem gevonden hebben voor de groeiende fosfaatproductie. Door de verdeeldheid in de sector gaat het aantrekken van die rem nu op een noodstop lijken, met alle ongemakken van dien. Niet langer wachten, zou ik zeggen.
Het tweede punt dat de Rabobank van belang noemt is ruimte houden voor ontwikkeling van melkveebedrijven. Dat heeft alles te maken met draagvlak: hoe aardig worden melkveehouders door hun omgeving gevonden? Je zult wel begrijpen waar ik dan mee kom. Laat onze zwart- en roodbonte ambassadeurs heerlijk rond grazen in het groene landschap. Zij krijgen in alle onschuld meer voor elkaar dan welke miljoenenverslindende mediacampagne ook. En leggen zo de best denkbare groene vloer onder het maatschappelijk draagvlak van de melkveehouderij.
Het verdienmodel verbeteren, oftewel meer geld verdienen met zuivel, is het derde punt waar Rabobank op wijst. De zuivel moet blijven investeren in producten en markten om de koppositie in Europa te versterken en te behouden. Het maakt de melkprijs minder bevattelijk voor dalen in de wereldmarkt en spekt in betere tijden de kas van de melkveehouders. Zorg er dan wel voor dat betere opbrengsten niet leiden tot verhoging van kosten, zoals afgelopen jaren op te veel bedrijven is gebeurd. Wellicht is het ook de Rabobank toevertrouwd om daarvoor een oogje in het zeil te houden. Want met onze kostprijs zijn we al de hoogste in Europa en dat is bepaald een handicap in periodes met lagere melkprijzen.
Ik heb er vaker in deze column en in mijn Weidevakmails op gewezen dat het Nederlandse grasland niet alleen een gouden troef is voor draagvlak voor de sector en imago voor onze producten. Er zit ook nog een enorme potentie voor kostenbesparing. Wageningen heeft berekend dat het mogelijk moet zijn de grasopbrengst per hectare met nog 50% te verhogen. Dat zou ruim een half miljard Euro aan voerkosten besparen. Door de koe dat gras al weidend zelf te laten oogsten komt daar nog 100 miljoen Euro bij. Dat is €30.000,- per melkveebedrijf!
Dan hebben we het niet over een nieuwe richting met veel onzekerheden en hobbels. Nee, investeren in gras en weiden is relatief goedkoop. De kennis en ervaring zijn voorhanden. Enthousiasme, vakmanschap en aandacht zijn de belangrijkste ingrediënten om het te realiseren. Een doortimmerd toekomstplan, ja graag. Het fundament is bij deze gelegd en bestaat uit gras.
We spreken elkaar,