Column De Weideman: Minder gras of minder voederwaarde: kies maar
Het lijkt een ongemakkelijke boodschap voor mij als Weideman: als je de koeien weidt, kost dat grasopbrengst. Koeien grazen nu eenmaal niet zo netjes als een maaimachine. Rond mestflatten laten ze bossen staan. Reken daarom dat je met weiden 20% minder gras van een perceel oogst dan wanneer je dat perceel zou maaien.
Maar om eerlijk te vergelijken moet je iets verder kijken:
Als je maait en inkuilt heb je ook verliezen. Een beetje op het land (veldverliezen), maar voornamelijk in de kuil. De melkzuurbacteriën doen heel goed werk door de pH te verlagen en zo de conservering van je gras te regelen. In ruil daarvoor snoepen ze wel van de suikers, waardoor het VEM-gehalte daalt. Zorg voor stevig aanrijden en goed afdichten van de kuil, anders gaat er door verrotting en broei ook het een en ander verloren.
Bij het uitkuilen en voeren verlies je opnieuw een beetje van de opbrengst: voerverliezen.
Om een lang verhaal kort te maken: gemiddeld raak je met inkuilen zo’n 20% van de Vemmen kwijt en 25% van je DVE. Je haalt dus wel meer tonnen gras van je perceel, maar qua energie en eiwit hou je feitelijk hetzelfde over als bij weiden, alleen minder geconcentreerd.
Ook voor een goede melkproductie van je koeien is weiden daarom een erg aantrekkelijke optie. Met minder krachtvoer kun je toch voldoende energie en eiwit in je koeien krijgen. Bij uitstek is dat het geval in het vroege voorjaar. Nu het gras weer begint te groeien zit er al snel een duizend VEM in een kilogram drogestof. Dan staat er heerlijk sappig, smakelijk krachtvoer in de wei.
Vroege weiders die dat weten te benutten zien meer melk in de tank als ze de koeien naar buiten doen. En omdat er ook nog eens prima eiwit in dat gras zit, valt er wat te besparen op eiwitaanvulling. Vroeg starten met weiden is in het tijdperk met fosfaatrechten nóg aantrekkelijker geworden!
We spreken elkaar,
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL