Column De Weideman: "Kringloopwijzerbonus voor weiders"
Met weidegang een goede uitkomst realiseren uit de Kringloopwijzer kan heel goed. Er zijn genoeg melkveehouders die dat bewijzen. Vooral door steeds de bijvoeding in de stal goed af te stemmen op het prima eiwit in het verse gras. Veel melkveehouders kunnen al een flinke slag slaan door de hoeveelheid krachtvoer aan te passen als de koeien in het voorjaar de wei in gaan. Het krachtvoer groeit dan immers in het land. Dan kan de voerrekening omlaag!
Maar ook in de herfst, en zeker deze herfst waarin het gras tot half oktober maar bleef groeien, is er voor weiders wat te halen in de Kringloopwijzer. Ten eerste natuurlijk omdat je herfstgras beter kunt oogsten met weiden dan met maaien. De kosten van maaien en inkuilen wegen niet op tegen de matige kwaliteit voer die je daarmee binnenhaalt. Maar als weidegras is het prima voer voor de koeien. En brengt het nog een portie goed benutbaar eiwit in de koe: twee kilogram drogestof uit vers gras staat in ruw eiwit gelijk aan 0,8 kg soja.
Met weiden kun je ook nog de laatste kleine snee gras oogsten. Als je op deze manier nog 800 tot 1000 kilo drogestof extra oogst kun je daarmee je BEP-voordeel met een halve tot één procent verbeteren.
Maar er is ook nog een rekenkundig voordeel aan lang doorweiden in de herfst. Het fosfor- en eiwitgehalte van je ruwvoer wordt in de Kringloopwijzer bepaald aan de hand van je kuilanalyses. En herfstkuilen hebben vaak relatief ongunstige gehaltes.
Blijf je in september en oktober lekker doorweiden, dan maak je minder van die herfstkuilen en is het fosforgehalte in je ruwvoer iets lager dan mèt de herfstkuil. Een voordeeltje waarmee je je BEX-voordeel tot een procent kunt verbeteren, dus bijvoorbeeld van 10 naar 11 procent.
Als Weideman zou ik graag meer zicht willen krijgen in de voedingswaarde van weidegras. Maar zolang we dat nog niet voor elkaar hebben, zeg ik tegen alle weiders: pak die Kringloopwijzerbonus en laat je koeien lekker lang doorgrazen!
We spreken elkaar,
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL