Skip to main content

De Weideman: Herfst in de wei



05 augustus 2016


Herfst in de wei?



Stempel-Def-V2

Tip: Krijgen de koeien veel weidegras dan passen daar energierijke voeders naast als snijmaïs, bietenpulp en graanrijke producten. Een betere benutting van het onbestendige eiwit uit gras zorgt voor een lager ureum. 

Tip: Zorg dat de bijvoeding fris en smakelijk is voor een goede opname. Juist bij het vochtige en bederfelijke weer is regelmatig vegen en scheppen van belang om broei en schimmel te voorkomen.

Het weer is heel stabiel zei iemand afgelopen week. Nou ja, stabiel wisselvallig dan. Nagenoeg iedere dag een bui, mooie wolkenluchten, af en toe de zon. De wind is niet weg te krijgen uit het westen. Goed voor de grasgroei, dat wel. Er is enorm veel gegroeid en geoogst. Punt is, de kwaliteit van het weidegras wisselt en de opname en melkproductie gaat bij veel melkveehouders ook als een jojo op en neer. Wat dat betreft is een droge zomer een verademing van stabiliteit. 

De graskwaliteit en –smaak zorgen voor tegenvallende opname en dus melkproductie. Daarnaast hoog ureum en wisselende gehalten waarbij vooral het eiwitgehalte onder druk staat. Het is lastig om op tijd te maaien met als gevolg weiden in gras dat te lang is of al te veel bloei heeft. En het gras is door alle regen niet alleen aan de buitenkant natter, er zit ook minder drogestof in, het is slapper gras. De smaak is er niet zoals in de afgelopen zomers. De vers gras-analyses van mijn meetnet geven aan dat na een kleine verbetering het gras verder daalt in kwaliteit.

Augustus is net begonnen, maar qua weidemanagement zitten we al in een vroege herfst. Het herfstige van dit weer is de hoge luchtvochtigheid, waardoor sneller bederf optreedt. 
Daarom mijn advies om de beweiding maar alvast door een herfstbril te bekijken. Een paar dingen om rekening mee te houden:

  • Blijf het gras zoveel mogelijk als weidegras benutten. Inkuilen is kostbaar en weinig effectief; zelfs voor opstallers kan het aantrekkelijk zijn een paar uren te weiden, om goedkoop eiwit in het rantsoen te krijgen en wat minder nazomergras in te kuilen.
  • Ga nu al jonger inscharen, vanaf 1300 – 1500 kg drogestof, voor de smaak en betere opname. Normaal geef ik dat advies pas in de herfst omdat inscharen bij 1700 kg drogestof gunstiger is voor de grasgroei;
  • Juist om weidegras te benutten, is het wel zaak om percelen na weiden weer te maaien, om ook daarna weer smakelijk gras aan te kunnen bieden. 
  • Zo mogelijk (maar die tip las je al) energierijke bijvoeding geven.

Wat het effect is van verschillende bijvoedingen blijkt mooi uit onderstaande tabel uit een onderzoek in 1990. Let vooral op de verschillen in eiwitgehalte en stikstofefficiëntie!

Bijvoeding naast gras: melkproductie
20160805 bijvoeding2
Bron: WUR, Valk e.a. 1990

Energierijk bijvoeren is dus gunstig voor de energievoorziening en eiwitbenutting. Veehouders in de grasrijke gebieden die niet over mais beschikken hebben niet zoveel aan dat advies. Kuil bijvoeren is een alternatief, maar dan moet het krachtvoerniveau omhoog en wordt het weidegras nog minder benut. Je kunt het dan ook over de andere boeg gooien: omwille van lage kosten het weidegras maximaal benutten en een wat lagere melkproductie accepteren.

20160805 hek
Kijk, als Weideman vind ik dit geweldig: koeien die in de regen gewoon met de kop omlaag gras staan te vreten. Die zijn goed getraind!


 
bodemtemperatuur, grasgroei en samenstelling
20160805 meetnet2-- geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein.

Net als het weer holt ook de graskwaliteit naar de herfst. De hogere bodemtemperaturen en wat jonger gras brengen het gehalte ruw eiwit naar zo’n 230 gram per kg drogestof. Daarbij past zoals gezegd energierijke bijvoeding. 
Weidt je in langer gras dan zal het eiwitgehalte op zijn hoogst 185 gram zijn. In die percelen zie je door het vochtige weer zo hier en daar al roest optreden. Verder zien we door afnemende groei de verteerbaarheid afnemen en bijgevolg is de voederwaarde gemiddeld maar 965 VEM. Bij elkaar zijn dat een aantal redenen om korter te gaan inscharen. 

  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  




logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL