De Weideman: Hoe ga jij volgend jaar weiden?

Hoe ga jij volgend jaar weiden?

Op veel plekken staan de koeien in een mooi pak gras hun buikje rond te vreten. Fijn en verstandig, want de koeien zelf het gras laten oogsten en omzetten in melk, is toch dé manier om najaarsgras tot waarde te brengen.

Hoe ga jij volgend jaar weiden? Juist nu je nog vers in het achterhoofd hebt, hoe afgelopen seizoen liep is het een goed moment om daar over na te denken. Probeer de film nog eens af te draaien in drie periodes: het voorjaar, de zomer en nazomer/najaar. Benoem twee dingen die echt goed gingen en twee dingen die je graag anders zou willen. Wellicht heb je ook nog twee dingen te wensen in je bedrijfsvoering. Bijvoorbeeld: ik wil aan knoppen draaien om mijn kosten te verlagen en opbrengsten te verhogen. Of: wat kan ik doen om de bedrijfsvoering overzichtelijker/simpeler te maken. Weiden is wellicht een deel van de oplossing?

De beste plek om die overwegingen lekker op gang te brengen is…. de weilanden zelf, waar je met een Farmwalk al mijmerend doorheen kuiert. Mocht je een beweidingskalender hebben bijgehouden, dan is dat prachtig ondersteunend materiaal. Nog een advies, heb het erover met je vrouw, je medewerker, meewerkende zoon/dochter of je adviseur. Ze helpen je om zaken scherper te krijgen en komen vast met goede aanvullingen.

Als je het zo aanpakt, levert het terugblikken, nadenken en bespreken een paar verbeterpunten op voor het komende seizoen. En je hebt nog volop de tijd om er werk van te maken. Je kunt materiaal inkopen en een goed moment afwachten om met dammen, kavelpaden, duikers, greppels of rasters aan de slag te gaan. Of wellicht wil je beter voorbereid zijn op een droge periode in de zomer die je noopt om de koeien een tijdje binnen te houden. Of kunnen beregenen om te kunnen blijven beweiden.

Je kunt ook eens bij een collega gaan buurten die Nieuw Nederlands Weiden toepast om te zien of dat voor jou ook werkt. Het is een kant en klaar concept om met weinig werk en gedoe maximaal vers gras te benutten. Wellicht aardig om eens met Google Maps (of Boer en Bunder) je huiskavelpercelen te bekijken en te puzzelen hoe je dat het beste kunt inrichten.

Het kan natuurlijk ook dat je gewoon erg tevreden bent. Dan is dit een mooi moment om vol trots terug te kijken op het weideseizoen 2020!

We spreken elkaar,

de Weideman Def