De Weideman: "Tijd voor een winterse FarmWalk"
Stempel-Def-V2

Weidemannen en -vrouwen, ik kan het toch niet laten en steek nog een keer van wal. Allereerst wil ik jullie persoonlijk en zakelijk een heel goed 2017 wensen. Met een noodzakelijke krimp voor de deur staat het ondernemersplezier onder druk. Ik wens jullie sterkte en lichtpuntjes om de moed erin te houden… de melkprijs stijgt gelukkig weer.

Deze nieuwjaarsboodschap komt voort uit mijn zwerftocht door weilanden her en der net voor de jaarwisseling. Halve maaisnedes staan er op percelen die begin november met een lengte van 7 cm de winter in gingen. Afgezien van heel korte vorstperiodes bleef het daarna niet alleen zacht, maar ook opmerkelijk droog voor de tijd van het jaar. Regelmatig werd het overdag 10 tot 14°C en dan groeit het gras nog zomaar een centimeter per week. Dat is in een paar wintermaanden genoeg om van 7 centimeter naar 12 te gaan. 
Ik was verrast het te zien en het zal velen van jullie wellicht ook ontgaan, want voor je gevoel heb je nu niet zoveel in het land te zoeken.

Daarom mijn advies: maak maar eens een winterfarmwalk! Dan zie je zelf hoeveel gras er op sommige plekken staat. Kijk per perceel eens terug hoe je het seizoen hebt afgesloten en of dat op basis van je huidige waarnemingen anders of beter had gekund. Waar meer dan 12 cm gras staat is wintergrazen sterk te overwegen.

Het eerste waar je aan denkt is een koppel schapen, liefst voor het nog echt winter wordt. Als je die kunt vinden, want je bent niet de eerste die op het idee komt. Op goed begaanbare percelen kan het wellicht ook met droge koeien, of oudere pinken. Laat niet te lang lopen en te kort afweiden, dat kan opbrengst kosten in het voorjaar. Het mooiste resultaat krijg je door per perceel te beweiden en vlot verder te weiden. 
De mollen zitten bovenin en zijn flink bezig de graszode te vernielen. Ga je die in de winter goed te lijf, dan heb je daar in het voorjaar al veel plezier van. 

Januari is de maand van bouwplan, derogatieaanvraag en bemestingsplan. Een verplichting die je een stuk nuttiger in je eigen voordeel inzet, als je eerst een beweidingsplan maakt met je adviseur. Bemesten doe je naar gebruik en dan is het wel zo handig als je eerst onderscheid maakt in weidepercelen en maaipercelen en daar dan je mest- en kunstmestgiften aanhangt. 
Zoals ik eerder al aangaf, gebruik ik de winter om me te bezinnen op nieuwe wegen. De raderen draaien en als ik toch nog weer iets te melden heb, hoor en lees je weer van mij…
 
Links zie je rond de hond gras van 12 – 14 centimeter. Gras dat in de weg zit bij bemesten en bij een langere vorstperiode schade kan oplopen. Rechts pinken in het land in het veenweidegebied. Er valt op veel plaatsen nog goed te beweiden!
  
  
 We spreken elkaar,
 
de-Weideman-Def
  
logo-zuivelnl     

De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL