Naast zijn WeideVakmail schrijft de Weideman ook iedere maand een column voor vakblad Melkvee. U kunt de column van december hieronder lezen.

foto eind handtekeningHèt voornemen voor 2017: ga meer weiden


2016 zal ons als melkveehouderij nog lang heugen. Met het fosfaatdossier scheren we als sector langs de rand van de afgrond. Te lang hebben we elkaar in een wurggreep gehouden wie er het eerst koeien moet inleveren. En na wat geklungel in Den Haag moeten nu alle noodverbanden uit de kast om de derogatie van Brussel te behouden. We kunnen alleen maar hopen en bidden dat het toch nog goed komt.

Laat het met weidegang asjeblieft niet zo ver komen!
Het gevaar is namelijk levensgroot dat we door het fosfaatdrama uit het oog verliezen dat er nòg een cruciale sectordoelstelling is: die voor weidegang. Eigenlijk zijn dat er twee. In het convenant voor weidegang hebben we als sector met de overheid, de supermarkten, maatschappelijke organisaties, zuivel en handel afgesproken dat we met het aantal bedrijven dat aan weidegang doet niet onder de 81,2% blijven zitten. Daar zitten we al een paar jaar een paar procent onder.

De staatssecretaris is strenger: die wil 80% van de koeien in de wei en vind het aantal bedrijven en deelweidegang daarin niet interessant. In 2015% was dat 65%. En de Tweede Kamer is hier de scheidsrechter. Op 30 januari en 6 februari licht daar een serieus wetsvoorstel op tafel om weidegang te verplichten.
We maken best een redelijke kans om deze storm goed door te komen. Maar daarmee varen we de haven nog niet veilig binnen. In maart volgen de Tweede Kamerverkiezingen en de kans is groot dat onze positie daarmee niet sterker wordt. En een nieuwe wet is zo gemaakt.

Daarom sluit ik als Weideman mijn laatste column van 2016 af met een dringende oproep: maak van weidegang je goede voornemen voor 2017! Het zal ons toch niet gebeuren dat ook deze sectordoelstelling ons ontglipt. Ik roep het tegen alle veehouders, niet alleen de opstallers: kunnen we Nederland alle publiciteit over fosfaatellende doen vergeten door het voorjaar te vieren met een overweldigend plaatje van overal koeien in de wei. Gewoon om al die koppies van hoofdschuddende burgers weer in de positieve stand te krijgen: koeien, leuk! Melkveehouders, prima! Bij koeien in de wei is het gelukkig niet zo dat als de één meer ruimte neemt, dit ten koste gaat van een ander. Hierbij kunnen we heel eenvoudig allemaal een steentje bijdragen. En het zal je verrassen: als je vroeg start is het ook een cadeautje aan jezelf: het malse gras is zo goed als krachtvoer, daar geven ze best melk van!


We spreken elkaar,
de-Weideman-Def


PS: volgend jaar starten met weiden? Vraag nu al een Weidecoach. Dan heb je alle tijd om het goed voor te bereiden. Kijk op www.nieuweweiders.nl