De Weideman schrijft iedere maand een column voor vakblad Melkvee. U kunt de column van september hieronder lezen.

foto eind handtekening

 

De Weideman: €150 per uur verdienen!

 

 

Zou je nee zeggen tegen een bijbaantje waar je 150 euro per uur mee verdient? Zoek niet verder, het kan op je eigen bedrijf, je hoeft er niet eens voor in de auto te stappen: ga weiden! Die 150 euro heb ik niet van mezelf, maar van Nieuwe Weider Gerbert Krukerink. Op zijn bedrijf in de Achterhoek weidt hij zijn 130 koeien op 19 hectare huiskavel. En dat 180 dagen, acht uur per dag. Hij berekende wat hij daarmee verdient.

 

De koeien halen nu een deel van het voer zelf uit het land en brengen een deel van de mest zelf weg. Dat bespaart Krukering zo’n 7.400 euro aan machinewerk voor inkuilen, bemesten en voeren. Andere besparingen zijn minder krachtvoer, kunstmest, zaagsel en kuilplastic: samen 6.900 euro. Vers gras heeft in het voorjaar immers 1000 VEM en dat is groen krachtvoer. Aan de andere kant staan kosten voor meer mais (4.300 euro), de afrastering (1.200 euro per jaar), bloten (400 euro) en 0,2% minder vet in de melk (3.600 euro). Per saldo bespaart hij dan een kleine 5.000 euro aan kosten. Tel daar zijn weidepremie van 17.000 euro bij op en dan is het weiden goed voor 22.000 euro meer in de portemonnee. Krukerink rekent dat hij dagelijks drie kwartier extra werk heeft aan weidegang en komt zo op ruim 150 euro per uur. Nou, voor dat geld wilde Krukerink de koeien wel ophalen! Misschien goed om te vermelden dat hij 12.000 euro investeerde in afrasteringen en dat hij die kosten in tien jaar afschrijft, vandaar de 1200 euro per jaar.

 

In Wageningen hebben ze al vaker gerekend aan kosten en opbrengsten van weidegang. In die berekening komen ze op ongeveer dezelfde getallen uit. De opbrengsten die je zelf kan realiseren op je bedrijf zijn natuurlijk wel afhankelijk van je bedrijfssituatie. Heb je een grotere huiskavel dan kunnen de kostenvoordelen nog tweemaal zo hoog zijn als bij Krukerink. De koeien kunnen immers meer werk zelf doen. 

 

Is er op jouw bedrijf veel geld nodig voor het aanleggen van kavelpaden, dan zal het kostenvoordeel lager zijn. Maar weiden is bij een weidepremie van anderhalve cent per liter zeker geen hobby meer. Het is een bijbaan op je eigen bedrijf waar je lekker mee verdient. Heb je die tijd eigenlijk niet? Dan kan het bij deze verdienste zelfs prima uit om ander werk uit te besteden aan de bedrijfsverzorging of de loonwerker. Of een investering te doen in arbeidsbesparende middelen.

 

 

We spreken elkaar,
de-Weideman-Def

PS: 

Wil je weten wat de kosten en opbrengsten van weidegang zijn op jouw bedrijf? WeideCoaches hebben een tool om dat ook voor jouw bedrijf uit te rekenen.