Skip to main content

De Weideman: Verras het gras voor het gras jou verrast

Het is inmiddels een traditie: in maart schrijf ik een column met de oproep om vroeg starten met weiden. Want, ja. In het voorjaar zit gewoon alles mee voor weidegang. Niet alleen om het oer-Nederlandse plaatje van grazende koeien in het voorjaarszonnetje. Nee, vooral omdat het gras in het voorjaar zo voedingsrijk en smakelijk is. Van dit groene krachtvoer gaan je koeien spontaan meer melk geven. Omdat ze er veel van opnemen en omdat er veel in zit. De zuivel ziet geheid een piek in de melkaanvoer en de fabrieken kraken in hun voegen, als de koeien naar buiten gaan.

Prachtkans om gelijk op krachtvoer te besparen door de gift met een paar kilogram te verlagen. Met 1050 Vem in de drogestof kunnen koeien van enkel gras uit de wei zo’n 24 kg melk produceren. En met ook nog eens een dve van 100 hoeft er geen duur eiwitrijk krachtvoer meer bij.

Weidegang loopt een stuk vlotter als je vroeg start. Het gras groeit nog aarzelend in het begin. Ben je er vroeg bij, dan kun je relaxt starten en opbouwen naar acht uur weiden per dag. De koeien vreten dan volop gras als de grasgroei versnelt naar de bekende turbosnelheid die je krijgt bij voldoende vocht, bodemtemperatuur en graslengte. Je moet eigenlijk starten als je denkt dat er nog te weinig gras staat. Mijn motto: verras het gras, voor het gras jou verrast. Je bent zelden te vroeg en vaak te laat!

Houdt vanaf nu je gras goed in de gaten wanneer het begint te groeien. Kijk elke week goed hoe het gras erbij staat. Neem een schep mee om er eens een flinke pol mee uit te scheppen. Zie je witte wortels, dan is het gras echt ontwaakt. Daarna is er alleen wat temperatuur nodig om het gras te laten groeien. Je kunt de draadjes alvast weer straktrekken en alle stroomverbindingen nalopen. Test de draagkracht door met je hak van je laars stevig in de grond te zetten. Als je met deze hakkenproef vaststelt dat de zode de koeienhoeven kan dragen, gooi je de staldeuren open. Maak er direct gebruik van, want daar worden niet alleen je koeien en je gras maar ook jij als boer blij van. Veel plezier en succes. Ik wens jullie een schitterend weideseizoen toe!

We spreken elkaar,
 de Weideman Def