De Weideman: Voor vroege weidesnedes nu kunstmest strooien

 

5 april 2013


Hallo,
 
Ik zal me zelf even voorstellen. Ik ben de Weideman. Dé Vakman van Nederland op het gebied van weidegang voor de Melkveehouderij. Ik ben er voor u, en ik geef kennis en adviezen over weidegang in uw dagelijkse praktijk. Vanaf vandaag stuur ik wekelijks een WeideVakmail met het laatste nieuws over weidegang en een praktische actuele tip. 


Stempel-Def-V2


Voor vroege weidesnedes
nu kunstmest strooien

 

Je zou haast gaan somberen van het uitzicht op bevroren steppes, die maar niet in groen grasland willen veranderen. Gelukkig heb ik al gezien dat de voorbereidingen ondergronds, dus in de wortels, wél aan de gang zijn. Als volgende week de nachtvorst wegblijft, zoals ons nu wordt beloofd, en als er dan een beetje vocht en warmte bij komt, begint het gras te groeien. Zeker op de percelen die we vroeg willen weiden moeten we er dan bij zijn met de kunstmest.

Dus haal ik volgende week de strooier toch maar uit de schuur. Het voelt nog vroeg, toch is het volgens mij niet nodig om langer te wachten. De eventuele verliezen vallen vast mee, met dat koude en droge weer. En verder: de kans is best groot dat we half mei wel aan het maaien gaan. Ligt de kunstmest er dan nog maar drie weken op, dan zit er veel te veel stikstof in het gras, kans op extreme RE-gehaltes dus.

Let wel op dat de gift klopt met de bestemming van de snede. Voor standweiden en lichte weidesneden is een halve gift voldoende. Het is voor sommige stukken trouwens nog een optie om eerst voor te weiden en dan pas kunstmest te strooien. 

Kijk verder ook even naar de regionale verschillen in de temperatuursom. De website van NMI-Agro is een aanrader voor maatwerk in de bemesting van de eerste snede, zie http://regras.nmi-agro.nl/regras/kaart2.html

 


Slechte plekken zijn nog te repareren met doorzaaienTip: Ga net als mij dit weekend eens flink aan de wandel…niet in het bos, maar over je percelen. Probeer met aandacht per perceel te beoordelen hoe de grasmat er bijstaat en of er voldoende goed en vitaal gras is. Op sommige plekken is het gras nog lelijk uitgewinterd. Die vallen te repareren met doorzaaien. Voor het juiste resultaat die percelen na doorzaai de komende maanden wat meer kort houden en regelmatig weiden zodat het nieuwe gras de ruimte krijgt.


de-Weideman-Def