Skip to main content

De Weideman: Praten met je gras

 

5 juli 2013

Praten met je gras


Stempel-Def-V2
 
Beweid grasland beloont je met een beter grassenbestand. We rekenen timothee, beemdlangbloem, veldbeemd, klaver en vooral Engels raaigras tot onze vrienden. Je hoeft nog net niet met ze te praten om ze te vriend te houden, maar verzorging met beleid doet wonderen. Raaigras vindt het prettig als het lekker aan de groei kan blijven met voldoende vocht en stikstof. Bij afwisselend maaien en beweiden stoelt het meer uit en geeft het onkruid minder kans. Vertrapping en teveel berijden, maar ook botte mesjes en te zware snedes, helpen raaigras in de versukkeling. Zo ontstaan open plekken en rukt kweek op. In percelen waarin kweek voorkomt is het goed om daar bij inscharen rekening mee te houden: in een jong stadium, onder de 15 cm, wordt het nog redelijk opgenomen.

Duikt het aandeel Engels raaigras onder de 50%, dan valt herinzaai te overwegen. Het kost wat, maar de betere opbrengsten en kwaliteit wegen daar tegenop, mits je de oorzaken wegneemt. Wil je een berekening, kijk dan naar de herinzaaiwijzer. Doorzaaien is een goedkoper alternatief dat in sommige omstandigheden overigens ook prima uitpakt.

Tussen het beslismoment en herinzaaien verlopen zeven weken, dus moet je tijdig plannen en dat is ook de reden dat ik er deze week over begin (zie de tip). Overleg met je adviseur en neem wat tijd om een goed mengsel te kiezen. De nieuwste mengsels hebben de beste genetische voorsprong qua opbrengsten en eigenschappen. Voor beweiding draait het om een late doorschietdatum, kroonroestresistentie (liefst >8) en standvastigheid. Mengsels met witte klaver of tetraploïde rassen hebben vaak een iets hogere verteerbaarheid en smakelijkheid, maar moeten echt passen op het bedrijf. Veel praktische hulp bij mengselkeuze is te vinden in hoofdstuk 6 van het handboek rundveehouderij, dat je op internet kunt vinden.

Tenslotte: het belooft een inspirerende Vakweidedag te worden volgende week dinsdag 9 juli op Dairycampus. Kom ook. Misschien komen we elkaar wel tegen!

  waarderinggrasland
Waardering van grasland op goed ontwaterde gronden. Op nattere gronden liggen de criteria ruimer omdat structurele vernieuwing daar veel moeilijker is, trek dan 10% van de percentages af bij de beoordeling.


Tip: Maak tijdens je FarmWalk een inschatting van het aandeel goede en slechte grassen in de mindere percelen. Of doe het samen met een collega, adviseur of je loonwerker. Voor (leren) herkennen van goede en slechtere grassen en onkruiden is www.spade.nl een fantastisch hulpmiddel.  

Tip: keuzes rond graslandvernieuwing maak je in juli. Op klei en veen mag je tot 15 september de oude graszode vernietigen, op zand tot 31 mei. Voor een goede opkomst is eind augustus, begin september het beste moment om te zaaien. Doodspuiten doe je 10-14 dagen voor grondbewerking en zaaien. Het moet op dat moment een schone weide zijn, die een à twee weken tevoren is gemaaid (dus eind juli). Op beweide percelen wordt kweek en ander onkruid niet goed geraakt, omdat er mestflatten overheen liggen. Vernieuw niet meer grasland dan je kunt missen voor weidegang, zeg maximaal 10% van de huiskavel.  

Grasgroei: De grasgroei op Zegveld en andere bedrijven in die regio was afgelopen week laag, slechts 50 kg ds/ha/dag gemiddeld op alle percelen. In andere delen van het land was de grasgroei juist hoog dankzij de regen. De voederwaarde in het gras is gestegen. Het gras bevat momenteel gemiddeld 985 VEM en 242 g RE/kg ds. Door de goede groeiomstandigheden is een groot deel van de gevormde suikers direct omgezet in bladmassa. Het suikergehalte daalde daarom tot gemiddeld 81 g/kg ds. De variatie liep uiteen van ca. 50 tot 130 g suikers per kg ds.  


kweekhaarden

Links op de foto verraden de lichte plekken grote haarden met kweek. Het is minder smakelijk en verlaagt de opname. Bij inscharen in een jong stadium wordt kweek nog het best opgenomen.


 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def