Skip to main content

De Weideman: Massagrazen, machtig mooi

 

26 juli 2013


Massagrazen, machtig mooi


Stempel-Def-V2

Net als automatisch melken, wordt een grote koppel koeien (150 plus) als een knelpunt gezien voor beweiding. Waarom eigenlijk? Als het aantal koeien per hectare huiskavel gelijk blijft, zie ik het probleem niet. Oké, Ingangen en uitgangen van percelen, lengte en breedte van koepaden, kortom de logistiek, moet goed zijn en op maat voor een grote koppel. De rest is een kwestie van plannen en organiseren. Durf en lef hebben. Gaat het niet lekker, dan zijn de effecten groter, dat klopt. Ik zeg: zie het als een uitdaging :)

Massagrazen, zoals ik het graag noem gaat indrukwekkend snel door de grote 'graasdruk' en dat heeft voordelen. Eén perceel per dag of per twee dagen en hup de volgende. 240 melkkoeien die alleen overdag weiden 'doen' 1,2 hectare per dag. Bij volledige weidegang maken ze 5 hectare kort in 2 dagen.

Korter en egaler afgegraasde percelen zijn het resultaat. Om flink gras voor de bek te houden kun je prima inscharen bij iets langer gras: 1700-2000 kg ds per hectare. Dat is tevens goed voor de beworteling en de grasopbrengst! Als je maar genoeg percelen houdt om snelheid te houden, de grote koppel doet de rest. Zo is weiden met 200 koeien eenvoudiger dan met 80. Lees ook het interview met Koen Bolscher in het bladMELK over snel omweiden met 200 melkkoeien.

Om een indruk te geven, hierbij een tabel met de benodigde huiskavels bij verschillende koppelgroottes en beweidingssystemen. Heb je voor 200 melkkoeien 'maar' 46 hectare, dan kun je met 4 kg bijvoeding en beperkt weiden toch nog rondkomen. Tenslotte is er ook al gerekend aan loopafstanden en wandeltijden. Bij 17 hectare huiskavel is het verst gelegen perceel 800 meter lopen, waar de koeien circa 22 minuten over doen. Bij 144 hectare praten we over maximaal 2800 meter en maximaal vijf kwartier lopen. Ligt het bedrijf in het midden van de kavel dan kun je die tijden halveren. Juist bij grote koppels moet je rekening houden met het natuurlijke tempo. Een koe moet zijn eigen 'route' kunnen zien. Als de kop te hoog komt, zien ze niet waar ze lopen. Zie ook het filmpje gemaakt door Amazing Grazing tijdens bezoek Ierland. 
 
Tenslotte mijn tips voor de massagrazers onder ons:

Langer inscharen bij 1700 – 200 kg ds, om gras voor de bek te houden.Ruimere dammen, paden en deuropeningen. Investeer in kavel paden en goede ontsluiting van percelen. Iedere dag een nieuw perceel voorkomt ook vertrapping. Of juist heel veel ruimte geven. Denk er eens aan de koppel aan de achterkant van het perceel erin te laten en aan de voorkant eruit. Zeker bij natte perioden een aanrader!Routing moet perfect zijn op erf en in het land: geen scherpe bochten in paden. Drinkwatervoorziening! Grote bakken een must, zowel voor als achter op het perceel.

 

Screen
Shot 2013-07-25 at 10.19.17 PM


Benodigde oppervlakte voor weiden bij verschillende koppelgroottes en beweidingssystemen. Uitgangspunt is een huiskavel die twee maal zo diep is als breed en een stal in de hoek van de kavel. O = omweiden, B = beperkt weiden, BB = bijzonder beperkt weiden. +3 is 3 kg bijvoeding  


Tip: Tot 100 melkkoeien is 3 meter kavelpadbreedte goed. Per 100 melkkoeien extra moet er voor voldoende loopsnelheid een meter bij. Langs het kavelpad meerdere poorten of ingangen per perceel helpt ook. Eén keer in een perceel en één keer eruit voorkomt vertrappingsschade. De rest is een kwestie van verdeling. 

Screen Shot 2013-07-25 at 9.56.48 PM


Grasgroei:
 Afgelopen week was de grasgroei laag, het is droog en warm geweest. Geen gras-weer. Grondsoort, grondwaterniveau en capillaire nalevering waren sterk bepalend. Gemiddeld op droge zand en komklei tot 20 kg ds per ha per dag. Op de vochtigere gronden en nattere veengronden is een groei gemeten van 30 tot max 80 kg ds per ha per dag. 


Screen Shot
2013-07-25 at 9.56.59 PM
Juist grote koppels niet opjagen. Het levert stress en kreupele koeien op.
  

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def