Skip to main content

De Weideman: Moedeloos gras goed verplegen


02 augustus 2013


Moedeloos gras goed verplegen



Stempel-Def-V2
Terwijl collega’s op zandgrond handenwringend tegen droge steppes aankijken, groeit het gras op veen een beetje door. Op kleigrond is het nog groen, maar is de groei er uit. Wat is de juiste therapie voor dit moedeloze gras? 

Hier en daar is inmiddels flink wat regen gevallen, maar op enkele plekken nog echt te weinig. Het gras op veengrond gaat met een beetje regen ijverig doorgroeien (met kans op hoge eiwitgehaltes!), maar dat op kleigrond heeft tijd nodig om weer op te starten. En op de zandgronden gaat het nog langer duren. Hoewel de verschillen natuurlijk groot zijn, afhankelijk van grondwater, organische stofgehalte en wel of niet beregenen.

Wees voorzichtig met het gras, zie ook eerdere tips daarover. Het heeft eerst en vooral water nodig, pas daarna mest! En een gift kunstmest helpt niet om het gras aan de gang te krijgen. Het gras gaat pas weer groeien als er vocht is, wortels weer wit en actief worden en het groeipunt weer geactiveerd wordt. 

Beweiden of maaien helpt het groeipunt weer te activeren. Staat er nog redelijk gras dan valt er nog te weiden. Blijven er na beweiden veel doorgeschoten aren staan? Daar kan een ‘behandeling’ met de weidebloter helpen. Ouderdom kan nóg een reden zijn om een te kleine snede toch te weiden of te maaien. Een weidesnede wordt na vier weken groei te oud, een maaisnede na zes weken. Groei en voederwaarden nemen dan sowieso af, zoals de grafiek hieronder laat zien. Je kunt dan beter opnieuw beginnen. 
  Figuur samenstelling gras
Groei en veroudering  verandert de samenstelling van het gras. Van 35% celwanden en 65% celinhoud in jong gras naar 60% celwand en 40% celinhoud enkele weken later. Minder celinhoud betekent navenant minder eiwit, suikers en mineralen. Bron: Tas en Taweel.

Los van dat perseelsgebonden reparatiewerk: streef ernaar  weer voorraad gras te laten groeien en denk opnieuw aan het vormen van groeitrappen en voldoende etgroen eind augustus/begin september. Het zal  natter worden, de koeien gaan kritischer grazen  en roestvorming ligt dan ook weer op de loer. 


Tip Na deze periode van droogte is op veel percelen goed te zien waar engels raaigras staat. Het mindere gras daartussen is als eerste verdroogt. Staat er (pleksgewijs) minder dan 1 goede spruit per vierkante decimeter, dan kan doorzaaien zinvol zijn. Er moet daarna wel voldoende vocht bij en het jonge gras heeft ruimte nodig. Loskrabben van de oude/dode zode kan het effect versterken.
  foto130802 1
Tip: Wegbloten van doorgeschoten ‘zaadstengels’ kan gunstig zijn om percelen egaal en aan de groeit te krijgen. Maar in het algemeen levert bloten vaak niet het gewenste effect omdat er resten achterblijven die slecht verteren. Maaien voor de voederwinning blijft de beste methode om het gras weer smakelijk en egaal aan de groei te krijgen. 
 foto130802 2

 We spreken elkaar,
 
de-Weideman-Def