Skip to main content

De Weideman: Spelen met de aan/uit knop

 

20 september 2013


Spelen met de
aan/ uit knop


Stempel-Def-V2
 
Tjonge, een weersomslag van 180 graden maakt het ons niet makkelijk. Ik moest nog flink zoeken naar een trui en mijn regenpak. Mijn hele systeem verzet zich, maar de knop moet om. Herfst, nattigheid; het stelt je lust om te beweiden wel eens op de proef!

Nattigheid vergt vooral op gronden met minder draagkracht aanpassingen. Uitgangspunt is dat je zo lang mogelijk profiteert van het goedkope gras, met nog relatief veel en goedkoop eiwit. Waar het eigenlijk om draait is zo min mogelijk heen en weer gesjouw in de wei en bij elke hap zo veel mogelijk gras naar binnen.

In Ierland beginnen ze dan over 'on/ off grazing'. Begrazing uit: koeien 's nachts op stal en na middernacht niks meer te vreten. Begrazing aan: koeien na het melken met een lege pens naar buiten. Wat gebeurt er dan? Het is werkelijk fascinerend: bij voldoende lang gras nemen de koeien in de eerste twee uur al 70% op van wat ze normaal in 12 uur bij elkaar happen! In twee periodes van 3 uur, direct na het melken, bleek een koppel koeien zelfs meer op te nemen dan een groep die 9 uur in een even ruim grasaanbod liep. De on/ off groep kreeg 13 kg ds binnen, de 9 uur-groep 12,1 kg. De on/ off groep besteedde 96% van de weidetijd aan grazen, de 9 uur-groep 81%.

Kortom, korter weiden maakt dat de koeien sneller vreten. En als je ze twee keer laat weiden, vreten ze meer. Zie onderstaande tabel voor meer cijfers uit het Ierse onderzoek.
130920 graasgedrag
Waarom zou je ze dus al die extra uren met die lompe hoeven laten rond sjokken in dat natte gras? In het onderzoek werden de koeien niet bijgevoerd. Dat is een tikkeltje extreem. Bijvoeren is zeker nodig. Maar het onderzoek geeft een mooie leidraad voor een aanpak die minder vertrapping oplevert: weiden in voldoende gras, minimaal 1300-1400 kg ds, gedurende een korte periode. Twee keer is nog mooier, maar bewerkelijk.

Tenslotte, ik kan het niet genoeg benadrukken, als je wilt dat de koeien in korte tijd veel gras (leren) vreten, dan moet je ze niet vol naar buiten sturen!

Grasgroei: In de week van 6 tot 13 september was de grasgroei op Zegveld gemiddeld 45 kg ds per ha per dag. De grasgroei begint weer op gang te komen...

Tip: Ik herhaal het toch nog even :-) Het jongvee jonger dan een jaar mag met dit weer echt wel naar binnen! De noodzakelijke groei gaan deze dieren buiten in de wei nu niet meer realiseren! Ik zie dat er hier en daar nog aardig wat kalveren buiten lopen, vandaar!
130920 perceel
Op sommige percelen kunnen de koeien ook achterom het perceel in. Bij natte omstandigheden kunnen de koeien er dan achter in en voor weer uit. Normaal gaan koeien altijd eerst naar achter en komen dan al grazend weer terug. Heel goed te combineren met een korte intensieve periode van grazen.
 
We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def