De Weideman: Massaal de koeien laten dansen

 

De Weideman schrijft iedere maand een column voor vakblad Melkvee. U kunt de column van februari hieronder lezen.

foto eind handtekening

 

De Weideman: Massaal de koeien laten dansen

 

We staan er als sector gekleurd op. Wellicht trad minister Schouten wat te kordaat op tegen de kalverfraude, door ook voor administratieve foutjes bedrijven op slot te gooien. Maar je moet je als sector achter je oren krabben als een boervriendelijke minister zoiets doet. En zelfs als er ‘slechts’ honderden kalverfraudeurs overblijven is dat geen lekker verhaal. Natuurlijk heeft de overgrote meerderheid van de melkveehouders niet gefraudeerd. Maar het imago is wel aan diggelen.

 

En dat terwijl we de maatschappij hard nodig hebben om ruimte te houden om onze bedrijven te ontwikkelen in dit drukke land en tegelijk onze producten met een mooi verhaal (en dus marge!) te verkopen. Ik stel voor dat we iets terug doen: laten we dit voorjaar massaal onze koeien laten dansen! Er is geen mooier moment als dat de koeien het eerst de wei in gaan en dit met de gekste bokkesprongen vieren. Alle burgers die dat van dichtbij meemaken raken we in het hart. Het kan niet anders als dat je na het zien van die in het gras huppelende koeien sympathie opvat voor die wereld van koeien, van de melkveehouder.

 

Nodig je omgeving uit om te komen kijken als je dit jaar de staldeuren voor het eerst weer open zet. Gebruik de lokale krant en social media. Een groeiend aantal collega’s heeft er in voorgaande jaren positieve ervaringen mee. Doe het liefst zo vroeg mogelijk zodat we met zijn allen de koeiendans als voorjaarsbode kunnen vieren. Dat hangt natuurlijk van het weer af, maar als Weideman adviseer ik altijd om de koeien zo vroeg mogelijk naar buiten te doen, het liefst al rond 1 april. Als je dit voor het eerst zo vroeg doet, ervaar je het gemak van vroeg weiden: er staat in het voorjaar krachtvoer in je wei wat je terugziet in de melktank!

 

Mijn oproep aan alle melkveehouders: de koeien vroeg de wei in en mensen uit de omgeving uitnodigen voor de koeiendans. Dan zetten we de melkveehouderij weer positief op de kaart.

 

 

We spreken elkaar,

de-Weideman-Def
 

PS: aan het nadenken om te starten met weiden? Vraag snel een Weidecoach wat de mogelijkheden zijn op uw bedrijf. Ga naar www.stichtingweidegang.nl/nieuwe-weiders.nl