Column De Weideman: Weidegang, maar dan eenvoudig en goed

Je weet hoe het met mij gesteld is: je mag me midden in de nacht wakker maken over gras. Het is mijn vak en mijn hobby, voor mij niks mooiers dan elke dag met mijn neus in het gras. Voor melkveehouders met andere hobby’s is nu het Nieuw Nederlands Weiden uitgevonden. Zie het als een variant op roterend standweiden, maar dan nóg eenvoudiger en nog robuuster.

Het begint ermee dat je een keer heel goed naar je huiskavel kijkt. Hoe kun je daar met een paar flexibele draden op de goede plek percelen van gelijke grootte van maken. Vaak is er met creatieve oplossingen een mouw aan te passen. Je kan natuurlijk ook een WeideCoach mee laten kijken. 

Daarna hoef je alleen nog elke vier, vijf of zes weken de percelen te selecteren waarop je gaat weiden. De rest maai je gewoon in één keer mee met je veldkavel. Op je weidepercelen roteer je je koeien. Elke dag een nieuw perceel en als je rond bent begin je weer op de eerste. Niet denken maar gewoon doen! Bijsturen doe je met bijvoeding. Is het perceel waar je uitschaart korter dan 8 centimeter dan voer je wat meer bij, en als het langer is wat minder. Je zult zien dat de koeien door ritme en regelmaat vanzelf meer vers gras gaan grazen.

Zelfs als je dit seizoen alweer een tijdje aan het weiden bent: overschakelen naar Nieuw Nederlands Weiden kan altijd. Juist in de zomer, als het gras kan gaan schieten en wat minder smakelijk wordt, komen de voordelen van Nieuw Nederlands Weiden nog meer tot zijn recht. Bij gewoon standweiden zie je dan vaak dat de percelen wat rommeliger worden, bijvoorbeeld als de koeien een hoek niet wegvreten. Bij vierdaags omweiden zie je in de zomer de variatie in grasopname groter worden. De eerste dag eten ze eigenlijk teveel van het smakelijke blad. De vierde dag veel van het stengelmateriaal dat nog over is. Die variatie in grasopname zie je zelfs in de melktank terug.

Ook met Nieuw Nederlands Weiden kan het je, bijvoorbeeld bij droogte, overkomen dat je een keer vastloopt. Het unieke is dat je dan bij dit systeem wel een resetknop hebt. Groeitrappen zijn niet nodig. Daarom kun je de koeien gewoon twee weken opstallen en weer beginnen op percelen die gemaaid zijn. Kortom, lekker eenvoudig en robuust weiden. Probeer het eens uit! 

We spreken elkaar,

de Weideman Def

 

logo zuivelnl

De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL