Skip to main content

De Weideman: "Grasrekenen: uitbundig grasjaar 2016"

21 Oktober 2016


De Weideman: 
"Grasrekenen: uitbundig grasjaar 2016"



Stempel-Def-V2

Tip: Maak aan de hand van de bodemanalyses een overzicht van de pH van alle graslandpercelen. Om na beweiding meteen de vereiste onderhouds- en/of reparatiebekalking uit te kunnen voeren.

 

Het groeiseizoen van 2016 lijkt nu zo ongeveer ‘op te drogen’. Nog een tijdje weiden op het laatste gras en dan is het weideseizoen voorbij. Geen eenvoudig seizoen. Het kwam moeizaam uit de startblokken en werd daarna gehinderd door elke dag een bui. Door warmte en meestal genoeg vocht groeide er gemiddeld wel veel gras. Op plekken waar draagkracht snel een probleem is gingen de koeien een paar keer op stal. 

Het is leuk en leerzaam om even te rekenen hoeveel vers gras je koeien dit seizoen hebben opgenomen. Ga daarvoor standaard uit van een gemiddelde drogestofopname van 15 kg per koe per dag uit ruwvoer en gras. Daar trek je de opname uit ruwvoer in de stal vanaf (maar dat is een hele rekensom…). Wat resteert moeten de koeien dan uit de wei gehaald hebben. 

Ik volg de proeven die Amazing grazing doet op Dairy Campus en KTC Zegveld op de voet. Daar kunnen ze meten hoeveel ruwvoer en hoeveel gras de dieren opnemen. Met wat er bekend is tot en met juli hebben de koeien ruim 8 kg drogestof uit gras opgenomen. Bij een veebezetting van 7,5 koe per hectare is dat in een weideseizoen ruim 10 ton drogestof per hectare! (8 kg x 7,5 koeien x 175 weidedagen) 
In de proeven waarin stripgrazen en roterend standweiden worden vergeleken lukt het dus goed om met een hoge veebezetting op de huiskavel toch veel goed weidegras in de koe te krijgen. Zie voor meer gegevens over de eerste uitkomsten het bericht: link

Laten we even inzoomen op hoe dat werkt bij roterend standweiden. Stel dat je 150 melkkoeien hebt op 20 hectare huiskavel (7,5 koe/ha). Kies je voor drie blokken, dan kun je relatief meer maaien en vaker een vers blok gras aanbieden. Maar er is maar 6,33 ha ‘onder de koeien’ zodat de opname uit vers gras maar zo’n 2,5 kg per dag is. Bij twee blokken wordt dat 10 hectare en 4 kg drogestof per dag. Amazing Grazing werkt met één blok, zodat alle bijgroei beschikbaar is voor weiden. In de tabel hieronder heb ik gerekend met gemiddeld 60 kg bijgroei per dag voor ‘gewoon’ standweiden en 55 kg bij standweiden in één blok.

20161021 blokken
In de tabel de drie varianten naast elkaar, uitgaande van een half jaar weiden, dus 180 dagen. Bij omweiden geldt overigens op dezelfde manier, dat je bij intensiever weiden en meer gras in de koe, minder ruimte hebt om te maaien.


In het project Dynamisch Weiden hielden de veehouders dagelijks bij hoeveel gras en bijvoeding de koeien kregen. Dat leverde mooie plaatjes op, in een zogenoemd dashboard, dat uiteindelijk voor een heel seizoen de verhoudingen in de voeding weergeeft, inclusief de schommelingen door het weer, de graskwaliteit enzovoort:
20161021 drymatter
Bron: Dynamisch weiden, 2013


20161021 klaver
Dit is echt een heel treffend plaatje! Je ziet hier het verschil tussen gras mét en gras zonder klaver. Weides met enkel gras zijn nu vaak minder smakelijk, roestig en uitgegroeid. Maar gras/klaver is frisser, groener en smakelijker. Duidelijk een gevolg van de stikstofbinding op de klaver(wortels).


Bodemtemperatuur, grasgroei en samenstelling
20161021 meetnet
--=geen gegevens beschikbaar
Bronnen:Bronnen:Amazing Grazing, Hogeschool VHL, Aeres Hogeschool, De Heus voeders BV, Agrifirm Feed en VIC Zegveld.

Koude nachten zorgen voor een snelle daling van de bodemtemperatuur. Omdat ook de daglengte afneemt en er tot dinsdag weinig vocht was, groeit het gras nog amper. In de tabel heb ik het aantal meetpunten erbij gezet, omdat het er nog maar een paar zijn. De grasvoorraad in de wei zal nu ook snel teruglopen. 
De kwaliteit van het gras is prima. Door de koude nachten is het suikergehalte gestegen naar 136 g suikers per kg drogestof en ook de VEM van het gras is met 1020 VEM per kg drogestof vergelijkbaar met A-brok. Daarbij is het eiwitgehalte van het gras met 240 g Ruw Eiwit per kg drogestof aanzienlijk hoger. Benut het laatste gras nog even. Iedere kg drogestof gras die de koeien nog opnemen bespaart weer ca. 10 cent.

  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  





logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL