Skip to main content

Column De Weideman: Maak het de luxe-voer verkopers niet zo makkelijk!

Bij ons thuis is de vaste regel dat als je je bord niet leeg eet je geen koekje krijgt bij de koffie. Je kunt je maag immers niet alleen maar vullen met luxe voer! Met dat in mijn achterhoofd keek ik deze zomer verbaasd naar de grote voorraden kuilvoer bij veel melkveehouders. Kennelijk krijgen de koeien zoveel andere luxe te vreten, dat de voorraad basisvoer niet opraakt. Zouden de verkopers van luxe-voer weer iets teveel gelijk hebben gekregen?

Nou is er afgelopen jaren veel gras van het land gehaald, maar aan de andere kant: er kwamen ook nogal wat koeien bij om het op te vreten. En bij de huidige lage melkprijs is er toch geen ruimte voor luxe? Omwille van de kostprijs zou het zo goed mogelijk benutten van ruwvoer van eigen land het uitgangspunt moeten zijn.
Maar dat is op veel bedrijven niet de praktijk. De melkproductie staat op een voetstuk. Het inpassen van al dat eigen ruwvoer vinden we vaak maar lastig, want de kwaliteit en samenstelling is wisselend. Maar bij een lage melkprijs heeft het geen zin om extra liters te produceren met duur krachtvoer en bijproducten als er vervolgens een bak kuilvoer overblijft.

Draai het om: neem de voorraad kuilgras die op het erf ligt tot uitgangspunt van de voerplannen voor de winter. Dat is wat je hebt, je hebt er veel kosten voor gemaakt, dus wil je dat kapitaal benutten. Reken uit hoeveel kuil en mais er beschikbaar is, deel dat door het aantal koeiendagen en jongveedagen tot eind april. Dat is de hoeveelheid kuilvoer en maïs die je dagelijks moet zien te ‘verwerken’.
Met dat uitgangspunt is het de uitdaging voor je verkoper van luxe-voer om een rantsoen uit te rekenen waarmee je dat voer zo goed mogelijk in zoveel mogelijk melk omzet. Doe je dat niet, dan maak je het die mannen wel erg makkelijk om een fantasierantsoen uit te rekenen waarbij het maar afwachten is of het goedkoopste voer wel op gaat. En hij hoeft die extra voerkosten niet te betalen. Sterker nog: hij krijgt bonus over de tonnen voer die hij jouw kant op stuurt!

PS. Nu eerst nog even profiteren van het herfstgras door het met weiden te oogsten. Wist je dat in september een kilo drogestof weidegras overeenkwam met 0,6 kg soja? En dat terwijl de kleine snedes nu lastig te maaien zijn en je door de inkuilverliezen dan slechts voer voor jongvee of droge koeien overhoudt.

We spreken elkaar,

de Weideman Def

 

logo zuivelnl

De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL