Skip to main content

De Weideman: "Wijzer van de kringloop"


18 augustus 2016


De Weideman: Wijzer van de kringloop



Stempel-Def-V2


Tip: Mest uitrijden kan nog. Hou het op maximaal 15 kuub per hectare en op percelen die je nog kunt maaien. Op percelen die je na maaien gaat weiden gebruik je liever zo’n 50 kg KAS, dat leidt tot jong vers gras en heeft minder nawerking. Kortere daglengtes en minder zon, kunnen er samen voor zorgen dat een deel van de opgenomen stikstof in het gras niet wordt omgezet in verteerbaar eiwit.

Tip: Bereken de opname van vers gras eens een keer deze week en vergelijk dat met waar je vanuit gaat in het rantsoen. De totale opname van een koe varieert, maar is gemiddeld rond 20 kg drogestof per dag, bij een krachtvoeropname van 7 kg. En vergelijk de vers gras voederwaarden van deze week eens met die in je rantsoen.

Net als het KNMI toegeeft dat het inderdaad een treurige zomer is met weinig zomerse dagen, begint de zon aan een inhaalrace. Eindelijk werd het even lekker zomer deze week. Heerlijk. 

Ik wilde het maar eens over de KringloopWijzer hebben. Zien we daar als weidende veehouders de zon schijnen? Kun je met goed graslandbeheer en weidegang gunstig scoren op benutting van stikstof en fosfaat in de mineralenkringlopen op je bedrijf? Of sta je als boer met de koeien buiten al op een 1-0 achterstand bij je collega’s met de koeien op stal? Dat zou je zo maar kunnen denken (of aangepraat krijgen). Want: bij weidegang haal je iets minder tonnen drogestof van je land (10-15%). En in vers gras zit meer stikstof en fosfor dan de koeien gemiddeld nodig hebben.

Even scherpstellen: de KLW maakt de mineralenstromen op je bedrijf inzichtelijk. Een paar kengetallen helpen om te laten zien waar je staat. Allereerst zijn dat de fosfaatexcretie in kg per ton geproduceerde melk en de stikstofexcretie in kg per ton melk. En daarnaast de opbrengst van je grasland in kg drogestof per jaar en de fosfaatbenutting van de bodem in %. Zijn je cijfers gunstig dan kun je met de KLW aantonen dat je fosfaat- en/of stikstofexcretie lager is dan forfaitair en hoef je minder mest af te voeren (of is er ruimte om een paar koeien extra aan te houden).

Uit een analyse van cijfers van bijna 2800 bedrijven in 2013 en 2014 blijkt dat ik je gerust kan stellen over weidegang: op bedrijven met 1000 uren weidegang is de spreiding in resultaten net zo groot als op bedrijven met 0 uur weidegang. Met andere woorden: vakmanschap wordt beloond met een lagere N- en P- excretie (BEX) en een hogere P-opbrengst van het grasland (BEP). Dit geldt voor opstallers èn voor weiders. Als weiden slecht was voor de KLW zou je in onderstaande grafiek bij 1000 uren weidegang veel puntjes boven de gemiddelde lijn moeten zien en minder eronder. 
20160818 fosfaat
BEX-resultaten voor fosfaat van 2800 bedrijven in 2013 en 2014.

De variatie in resultaten is groot en dat betekent dat er op veel bedrijven nog veel ruimte is voor verbetering. Het is mogelijk om met weidegang hoge drogestofopbrengsten te halen en een hoge fosfaatbenutting van de bodem. En het is mogelijk om met weidegang een lage stikstof- en fosfaatexcretie per ton melk te halen. Het zal je niet verbazen dat een goede vers-grasopname in de weide een sleutel is naar succes. Stem je daar de bijvoeding op stal vervolgens op af, dan zit je goed met de benutting van stikstof en fosfor uit voer. 

Tips voor een betere KLW bij weidegang

Hogere opbrengst
  • Inscharen bij 1700 tot maximaal 2200 kg ds, maaisnedes 3500-4000kg ds
  • Passende percelen, ook pinken niet te grote stukken geven
  • Uitgekiende bemesting

Betere benutting

  • Weideresten vermijden: koeien met ‘trek’ het land in
  • Vertrapping voorkomen door koppels te splitsen en een aparte in en uitgang te maken
  • Bijvoeding aanpassen op grasaanbod en –samenstelling (sturen op ureum). Rantsoen gemiddeld 150 gram RE en maximaal 3,5 P per kg drogestof.
  • Ontwatering en beregening optimaliseren
  • Weinig jongvee, vaarzen op 24 maanden laten afkalven

20160818 hooien
Lekker, deze week volop gelegenheid om in te kuilen en zelfs om te hooien!



bodemtemperatuur, grasgroei en samenstelling

20160818 meetnet
--=geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein.

Het suikergehalte is de afgelopen week flink gestegen. En dat is ideaal als je deze week hebt ingekuild of gehooid. Ook het VEM-gehalte is gestegen, in het noorden en westen ligt het nu zelfs op 1.000 VEM, aanzienlijk hoger dan de 940 VEM die het gras vorig jaar rond deze tijd bevatte.  Het ruw eiwitgehalte is landelijk gedaald naar een gemiddelde van 210 gram.
  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  




logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL