Skip to main content

De Weideman: 1,2,3 over goed grasland


22 juli 2016


De Weideman: 1,2,3 over goed grasland



Stempel-Def-V2

Tip: Als je voor graslandvernieuwing gaat doodspuiten, werkt dat het best in een gemaaide weide, en niet na beweiding. De kweek onder de mestflatten wordt slecht geraakt. Spuit ook in een fris groeiend gewas, zodat de wortelstokken ‘goed geraakt’ worden.

Tip: Wil je kalveren weiden, dan kan het nog: ze hebben minimaal zes weken weidegang nodig en dat is tot begin september. Na begin september is het beter om de jonge dieren binnen te houden, dan blijven ze beter aan de groei. Pinken kunnen wel tot november buiten.


Het is puffen en zweten, maar wat een topweek om in te kuilen en te hooien! De nattigheid van juni is in bijna het hele land verleden tijd. Nog even en we beginnen ons wat zorgen te maken over droogte… De mooiste momenten van de dag vind ik nu de avonden na 9 uur. Heerlijk als het dan wat afkoelt en het nog lang licht blijft. Met een pilsje in de tuin, liefst met uitzicht over je weilanden is het dan genieten geblazen.

Overigens ook een goed moment om nog even de wei in te gaan en een ronde te maken over al je percelen. Als je erop let zal het je opvallen dat er heel veel ruwbeemd staat. Die heeft geprofiteerd van het wisselvallige en vooral natte weer in voorjaar en voorzomer. Ruwbeemd zie je meestal in de zomer veel minder, hij heeft snel last van droogte. Dat is één van de redenen waarom we ruwbeemd tot de matige grassen rekenen.

Engels Raaigras heeft een betere beworteling en is daarnaast ook smakelijker en sneller verteerbaar. Andere gewenste grassen in een smakelijke en productieve weide zijn timothee, beemdlangbloem, veldbeemd en klaver. Andere soorten en dan vooral kweek ben je liever kwijt dan rijk. Kweek is hardnekkig, omdat hij zich met zijn wortelstokken snel uitbreidt als andere grassen het even moeilijk krijgen.

Als je de herinzaaiwijzer erbij pakt, blijkt dat 10% meer Engels Raaigras in je grasmat, een opbrengstverbetering van 300 tot 400 kg drogestof (en dus ook kVEM) per hectare per jaar oplevert.

Goed om je percelen eens even langs de meetlat te leggen. Hoe liggen ze erbij, qua grasmat en afwatering en ontwatering? Is er het één en ander op aan te merken? Dan heb je de volgende opties:
  1. De preventieve aanpak: ontwatering met kleine ingrepen verbeteren en intensief weiden. Praktijkonderzoek met omweiden en standweiden wees uit dat weiden het aandeel ruwbeemd terugdringt en dat met intensief standweiden ook het kweekaandeel daalt. Zie de grafiek hieronder met resultaten op de Minderhoudshoeve in de tachtiger jaren.

    20160722 Minderhoudshoeve

  2. De onderhoud/reparatie-aanpak: bij slechte plekken en open plekken is doorzaaien zinvol. Het wordt ook aangeprezen voor percelen met minder dan 75% Engels Raaigras, maar ik ben daar terughoudend in. Over beluchten van grasland in het najaar zie ik veelbelovende eerste resultaten van onderzoek. Met beluchten maak je verdichte grond op 20-30 centimeter los, zodat er zuurstof bij kan en het bodemleven toeneemt. Het resultaat is wel grondsoortafhankelijk.
  3. De opnieuw beginnen-aanpak: herinzaaien. Ligt het aandeel Engels Raaigras onder de 50% en kun je het perceel structureel beter krijgen, door ook de ligging en de ontwatering te verbeteren, dan is de investering waarschijnlijk lonend. Zit je op veen of klei en wil je half september vernieuwen, dan eind augustus doodspuiten, twee weken daarvoor maaien en dus vanaf nu… dit perceel inplannen voor maaien.
 20160722 Grasbeeld
Het kweekaandeel in het weiland links is fors, getuige de lichtgroene plekken. Rechts zie je ondergroei van ruwbeemd tussen witte stoppels van raaigras. Intensief weiden, doorzaaien of herinzaaien? Maak een bewuste keuze.
20160722 meetnet
Bronnen:Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein.
-- geen gegevens beschikbaar        * exclusief stoppel van 5,5 cm

De analyses laten grote verschillen zien in het ruw eiwitgehalte in het Noorden (normaal) en het midden en Zuiden (laag). Soms niet meer dan 125 a 150 g RE per kg drogestof! Dit vraagt om een goede compensatie in de bijvoeding, anders daalt de melkproductie. Het is dankzij zo’n 153 gram suikers per kg drogestof wel smakelijk. De grasgroei van gemiddeld 55 kg drogestof per hectare per dag is prima.
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL