Skip to main content

Column De Weideman: Borrelpraat

Weidegang is een favoriet onderwerp aan de borreltafel bij boeren, burgers en buitenlui. De buitenlui genieten van prachtige oer-Hollandse plaatjes en twitteren en facebooken over alle koeiendansen. Bij activistische burgers is doemdenken het favoriete gezelschapsspel. Als er ook maar iets verandert in de melkveehouderij roepen ze om het hardst dat daardoor de koe uit de wei verdwijnt. Ze leggen vooral een verband tussen grotere bedrijven en minder koeien buiten. Dat is natuurlijk flauwekul: in Ierland en Nieuw Zeeland is het weiden van koppels van 500 koeien de norm.

En wij boeren? Wij blijven maar babbelen over wat het meest economisch en efficiënt is: opstallen of weiden. Een non-discussie. Accountantskantoor Flynth heeft laatst nog veel moeite gedaan om de gegevens van al haar klanten op een rij te zetten om tot de conclusie te komen dat ze bedrijfseconomisch weinig verschil zien tussen opstallen of weiden omdat andere factoren belangrijker zijn.
Ja, dank je de koekoek. Het maakt nogal wat uit of je de koeien uitloop geeft of dat je stripgrazen toepast en dat heel goed managet. Het eerste kost geld en met het tweede haal je veel gras van je land en bespaar je veel kosten.

Een doorslaggevende factor voor economie en efficiëntie is het vakmanschap voor de ruwvoerteelt. Als je kijkt naar de resultaten van de Kringloopwijzer zie je op dat onderdeel een hele grote variatie tussen opstallers onderling en weiders onderling. Het verschil tussen de gemiddelde opstaller en de gemiddelde weider valt erbij in het niet en zegt dus niks.

Eén van de doorslaggevende verklaringen hiervoor is de kwaliteit van de ruwvoerteelt bij zowel opstallers als weiders. Hier valt nog veel te winnen. De ene veehouder haalt onder dezelfde omstandigheden tonnen meer droge stof van een hectare dan zijn buurman. Regelmatig een FarmWalk maken is een eerste stap naar beter graslandmanagement. Niet alleen voor de weiders, maar ook voor de opstallers.

Daarom wil ik deze column afsluiten met een oproep. Niet om minder te borrelen, maar om het daarbij meer te hebben over zaken die er echt toe doen. Hoe je met je grasland omgaat, hoe je meer tonnen drogestof van een hectare land haalt, welk beweidingssysteem je volgt en hoe je daar de bijvoeding op afstemt, wanneer de voergang leeg is, enzovoort. Dat is borrelpraat waar je wél wijzer van wordt.

We spreken elkaar,

de Weideman Def

 

logo zuivelnl

De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL