Skip to main content

De Weideman: Weiden is minder berijden


24 juni 2016


De Weideman: Weiden is minder berijden



Stempel-Def-V2

Tip: door de extreme regenval, waar behalve zuidelijk Nederland nu nog grotere regio’s mee te kampen hebben, moeten soms de koeien op stal en kan er niet op tijd gemaaid worden. Dat wordt een probleem als zware snedes plat liggen en het gras onderin gaat stinken. De voederwaarde is er niet minder om, maar de smakelijkheid wel. Kuil dit gras liever apart in, zodat je in de winter keus hebt of en hoe je het gaat voeren.

Tip: Over bandenspanning en bandendruk is op de vakdagen in Zegveld een leerzame instructie gegeven. Zie het filmpje.



Hoosbuien zetten percelen blank en maken weidegang onmogelijk, vooral in het Zuiden en Westen. Dat is balen en ik leef met jullie mee. De nattigheid is tevens een test voor kavelpaden en dammen en natuurlijk de afwatering. Daar ligt dan een dunne link met het onderwerp dat ik voor deze week in de planning had: verdichting voorkomen, want dan kan het water beter weg.

20160624 regenval
Extreme regenval zette weilanden blank

Denk aan je bodem als jij of de loonwerker met nog weer zwaardere en bredere machines het land op gaat. De basis van dat breder, sneller, groter werd gelegd door de bandentechniek. Manshoog en een meter breed, we zijn er aan gewend. En met slechts een halve bar luchtdruk toch tonnen draagvermogen. Geweldig! Maar al dat verende en zo heerlijk naar rubber ruikende vernuft is niet ingezet om de grondspanning fors te verlagen, maar om eerder het land op te kunnen met zwaardere wiellasten. 

De grotere banden compenseren die toename van wiellasten niet. De grondspanning onder de machines overschrijdt in veel gevallen de sterkte (draagkracht) van de ondergrond, zodat de grond tot in de onderlaag op 10 tot 30 centimeter in elkaar wordt geperst. Vooral op zandgronden en lichte kleigronden met weinig herstellend vermogen is die verdichting een verhoogd risico. 

Je merkt het niet meteen, maar je kunt je voorstellen dat verdichting in de ondergrond de doorlatendheid vermindert. Water kan minder snel weg naar de ondergrond, er staan langer plassen op het land en de in droge periodes o zo belangrijke capillaire opstijging verslechtert. Voor de bovenste 10 centimeter is dat indrukken niet zo erg, want daar zitten veel meer wortels en bodemleven die dat effect weer opheffen. Het effect van een koppel koeien is daarom ook tijdelijk: ze stampen wel op de bovenste laag, maar geven geen verdichting dieper dan 10 centimeter. 

Koeien weiden betekent minder berijden en is dus beter voor de bodem! Weidegang zorgt daarnaast voor een dichtere zode met meer grasspruiten en meer draagkracht. En die dichte zode heeft meer wortels, wat weer bijdraagt aan herstel van verdichting. Weideresten en mestflatten, zorgen voor meer wormen die met zijn allen flink bijdragen aan doorlatendheid en beschikbaarheid van mineralen.

Direct en indirect zorgt koeien weiden voor minder verdichting. Dit wordt ook ervaren door veehouders die enkele percelen intensief weiden en andere intensief maaien. Goed om dit in de toekomst eens verder te onderzoeken. Waarmee ik natuurlijk niet wil zeggen dat je bij nattigheid en slechte draagkracht stug moet blijven weiden…

20160624 kluiten
In deze uitgestoken kluit zie je een bovenlaag met een goede kruimelige structuur en dikke zogenaamde schepblokkige kluiten in de laag 10 – 30 cm. Verdichting is een probleem in die diepere laag. Machines persen de grond in elkaar, terwijl daar geen herstelvermogen is. In de bovenste laag zitten veel actieve wortels en bodemleven zoals regenwormen, die het effect van indrukken door machines en koeien compenseren.


bodemtemperatuur, grasgroei en opbrengscijfers
20160624 meetnet2
Bronnen:Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum en van Hall Larenstein.
--=geen gegevens beschikbaar. 
Maaisnede te zwaar voor drogestofbepaling, geen gegevens.
Alleen lichte snedes, zwaardere niet meegenomen.

Afgelopen week bleven de gehaltes in het verse gras stabiel. Met 970 VEM, 215 gram ruw eiwit en 120 gram suiker per kg drogestof, is de samenstelling heel gemiddeld voor de tijd van het jaar. De nattigheid dwingt tot aanpassingen. Soms kan dat door minder uren weiden, of percelen maar één dag te weiden. Als de koeien tijdelijk op stal moeten blijven, pas het rantsoen dan aan door de krachtvoergift met 1 à 2 kg te verhogen en zonodig het eiwitgehalte aan te passen, omdat het relatief eiwitrijke gras wegvalt. Bij rantsoenovergang kan pensverzuring op de loer liggen, voer eventueel een buffer bij om de pH in de pens op peil te houden.



  
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  





logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL