Skip to main content

De Weideman: Eiwitgehalte volgen en sturen


20 mei 2016


De Weideman: Eiwitgehalte volgen en sturen



Stempel-Def-V2

Tip: Als je nu mest uitrijdt, is bijmengen van water een beproefd middel om meer en sneller effect te krijgen van de mest op je grasgroei. Een verhouding met half om half mest en water, of tenminste één deel water op twee delen mest, werkt het best. Juist nu de bovenlaag droog wordt, een geweldig middel om schoner aan te wenden, met minder ammoniakuitstoot en sneller gras. Bespaar dus niet op water!

Wekelijks zie je in mijn meetnet de gehaltes in het weidegras. Wat dit voorjaar opvalt is hoog suiker en relatief laag eiwit. Het gehalte Ruw Eiwit op weidepercelen belandde vorige week met gemiddeld 176 gram per kilogram drogestof op een erg laag niveau. Deze week is het weer sterk gestegen, naar gemiddeld 225 gram! Het eiwitgehalte in weidegras kan sterk schommelen en omwille van een goed rantsoen moet je het dus goed in de gaten houden. 

Het weer is een belangrijke oorzaak voor die variatie. In de aanloop van dit voorjaar was het in de nachten koud, waardoor de overdag gevormde suikers niet werden omgezet. Een hoog suikergehalte gaat samen met een wat lager eiwitgehalte: waar suiker zit, zit weer geen eiwit en andersom. 

Onderstaand grafiekje geeft in blauwe stippen de gehaltes aan van suiker en RE in de vers gras monsters van vorig jaar. De rode lijn geeft de relatie tussen suiker en RE duidelijk weer. 

20160520 suiker
Bron: BLGG AgroXpertus

Maar behalve het weer hebben we zelf ook nog een flinke vinger in de pap en valt er met management best wat te sturen aan het eiwitgehalte van het weidegras:
Hoe jonger het gras bij inscharen, hoe hoger het eiwit.
Hoe ouder het gras, hoe lager het eiwit. En tevens geldt dus: hoger eiwit, lager suiker en andersom. Het inschaarmoment is zodoende sterk bepalend voor wat je voert in het land. En daarnaast is het niveau van stikstofbemesting sterk van invloed.

Hieronder zie je de invloed van de zwaarte van de snede op het OEB-gehalte van weidegras bij diverse niveaus van stikstofbemesting.


20160520 stikstofbemesting
Bron: WUR


We zijn gewend aan RE-gehaltes tussen de 180 en 250, vooral door het gebruik van stikstofkunstmest en de gewoonte om jong te beweiden en te maaien. Is dat eigenlijk nodig? Wat mij betreft kun je streven naar 160-170 gram RE in weidegras, hoger hoeft niet. Dat geldt zeker in grasrijke rantsoenen met weinig of geen maïs in de bijvoeding. 

Zelf meet je de gehaltes in weidegras niet dagelijks, maar je kunt wel mooi de vinger aan de pols houden middels het ureumgehalte. Rond de 20 is goed. Zit je daar langere tijd onder, dan moet je bijsturen.

In de beweidingsproeven van Amazing Grazing 2.0 op Zegveld en Dairy Campus kijken onderzoekers naar het effect van een lager eiwitgehalte in het rantsoen, door eiwitarm bij te voeren. Ze willen weten hoe laag het kan en tevens zijn er aanwijzingen dat koeien die een deel van de dag zo’n laag eiwitgehalte voor de bek krijgen, daarna een grotere graasmotivatie hebben in de wei. Ze gaan het namelijk zelf compenseren door meer en sneller gras te vreten! Te vroeg om het in de praktijk te gaan doen, maar als Weideman vindt ik dat fascinerend onderzoek. We weten al het één en ander over gras en beweiding, maar er valt ook nog veel te ontdekken! 

20160520 vaatgras
Het valt op dat we in weilanden veel straatgras zien. Dat is een gevolg van de zachte winter. Straatgras lijkt op Ruwbeemd. Op foto 1 en 2 zie je straatgras, dat kenmerkende ribbels, of ‘trekkersporen’ heeft. Op foto 3 zie je Ruwbeemd, met gladde bladeren. Ook de bloeiwijze is duidelijk verschillend.



Bodemtemperatuur en grasmeetgegevens
20160520 tabel
--=Geen gegevens beschikbaar
Bronnen:Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum

Het weer bepaalt soms je humeur, maar zeker ook de grasgroei en voederwaarde. De groei ging omlaag naar 87 kg ds/dag per hectare en dat is 30 kg minder dan vorige week. Maar bij deze grasgroei kun je toch al na krap drie weken inscharen op etgroen. 
Het Ruw Eiwitgehalte is gestegen naar 225 gram RE/kg drogestof en dat is fors meer dan afgelopen weken. Met dit weidegras in de koe gaat het ureumgehalte in de melk flink stijgen. Waar eiwit zit, kan geen suiker zitten: het suikergehalte daalde dus.



 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL