Skip to main content

De Weideman: Let op, turbo komt erbij


13 mei 2016


Let op, turbo komt erbij



Stempel-Def-V2

Tip: Wil je kalveren en pinken gaan weiden op etgroen, tref dan tijdig voorbereidingen met een eventuele ontworming. Gericht advies vind je op de wormsleutel van GD en de faculteit diergeneeskunde: klik hier

Tip: Als je langere perioden standweidt, is het na drie weken weiden tijd voor bijmesten. Gebruik minimaal 25 kg N. Omweidepercelen die twee of drie keer worden beweid ook tussendoor kunstmest geven. Liever een kleine gift van 50 kg KAS, dan een keer overslaan.


Het weer maakt bokkesprongen en dat zien we terug in het gras. Vocht was er al, de bodem is snel opgewarmd naar 12-17 °C, en ineens komt dan de turbo van mineralisatie in de bodem erbij: het etgroen brult de grond uit. Op sommige plaatsen kan een week na maaien al 1000 kg drogestof etgroen staan. Een week later misschien al 1700 kg. Dat is hoogst uitzonderlijk voor etgroen! 

Hoewel de temperatuur nu omlaag gaat, moet je daar in je weideplanning terdege rekening mee houden. Ga je nu voor het eerst starten met weiden, laat je dan niet verrassen door het turbogras. Ga veel in het land kijken en begin te weiden als er 1000 kg drogestof staat. Laat de koeien geleidelijk in anderhalve week wennen aan meer uren weidegang. 

Ook voor de weiders die straks overgaan op etgroen het advies om bij een lichte snede te beginnen om snel een paar percelen kort te maken voor groeitrappen. Snel etgroen betekent bijvoorbeeld ook dat je voor je weideplanning niet te lang moeten wachten met maaien van het tweede blok. 

En hoe gaan we nu bemesten. Best een puzzel. Aan de ene kant is er wat druk omdat er nog veel mest moet worden uitgereden. Aan de andere kant word de tijd tussen bemesten en weiden heel kort. Meestal hamer ik erop om percelen die je gaat weiden alleen kunstmest te geven. Waarom immers de smaak bederven? 
Maar als die percelen nog geen mest hebben gehad en je nog veel mest moet uitrijden…dan kan ik me voorstellen dat je het toch doet (max 15 M3) Dat is ook gunstiger voor de fosfaat en kalivoorziening. Geef er geen kunstmest meer bij en zorg dat er tenminste twee weken zitten tussen mestgift en weiden. 

Een vuistregel in bemesting is dat je teveel of te weinig bemesting in een volgende snede kunt compenseren met een kwart daarvan. Ik betwijfel of je dat nu een tekort van de eerste snede moet compenseren, vanwege die forse mineralisatie. Dan komt er veel stikstof uit de bodem beschikbaar en kunnen je eiwitgehaltes uit de bocht gaan in de volgende snede.
Onderstaande tabellen zijn handig om je gift uit kunstmest mee te bepalen. En je ziet ook hoe het zit met de nalevering van N uit mest en organische stof voor de latere snedes. Kijk voor goede tabellen voor andere jaargiften en NLV’s op www.bemestingsadvies.nl of op je gronduitslagen.


Derogatie

20160513 derogatie
Bron: Agrifirm/Adviesbasis bemesting



20160513 nattigheid
Het klinkt vreemd, maar door alle nattigheid in winter en voorjaar is er nu meer kans op droogteschade in gras. De beworteling kan hierdoor ondiep zijn gebleven. Bij de huidige verdamping van 3 – 5 mm per dag verdwijnt er veel vocht. Als het wat langer droog blijft krijgt het gras eerder last van tekorten. Steek eens een keer de schop in de grond en kijk naar de bewortelingsdiepte op je percelen.


Bodemtemperatuur en grasmeetgegevens

20160513 tabel
--= geen gegevens beschikbaar
Bronnen: Amazing Grazing, De Heus Voeders BV, Agrifirm Feed, VIC Zegveld, CAH Vilentum

Typerend voor dit voorjaar is het lage eiwitgehalte in het gras. Afgelopen week daalde het Ruw Eiwitgehalte 178 g per kilogram drogestof, met uitschieters naar slechts 150 g RE. Bijzonder laag voor de tijd van het jaar. Het rantsoen heeft in de meeste gevallen dan ook wat eiwitaanvulling nodig bij dit gras. Zeker als je eiwitarm ruwvoer gebruikt op stal. Het ureumgehalte in de melk is een goede graadmeter, maar houdt ook melkproductie en eiwitgehalte in de gaten.
Het suikergehalte blijft hoog voor de tijd van het jaar. Afgelopen week bevatte het weidegras gemiddeld 175 g suikers/kg drogestof. Dit zorgt ervoor dat het gras momenteel zeer smakelijk is. Gemiddeld bevat het gras momenteel zo’n 1004 VEM.

 
  
 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL