Skip to main content

De Weideman: "Dat wordt genieten"

4 mei 2016

De Weideman: "Dat wordt genieten"

Stempel-Def-V2

Tip: Ook voor (modern) standweiden in drie blokken moet het eerste blok er op veel plaatsen al uit kunnen om een ‘trap’ te maken voor blok drie.

Tip: Zoals gezegd, met 200 g per kg drogestof is het Ruw Eiwitgehalte in het gras laag. Voor weidend vee heeft het gras een prima kwaliteit, met eiwit als aandachtspunt. Voer je relatief veel snijmaïs bij, dan is mogelijk een kleine aanvulling van onbestendig eiwit noodzakelijk. Het ureumgehalte in de melk is een goede graadmeter. Zie ook de kaart voor beoordeling van de mest.

Als het jullie net zo vergaat als ik, dan loop je een stuk vrolijker rond dan vorige week. Eindelijk zon, eindelijk droog, eindelijk weer groeiend gras. Het land droogt snel op en het weideseizoen kan nu echt beginnen.

Of je nou al aan het weiden bent, of dat na de eerste snede pas gaat doen, ik stuur je mijn vakmail vandaag al omdat ik één helder advies heb: ga maaien. Het blijft droog tot na het weekend en de temperatuur loopt op naar 20 – 24 °C in het weekend. Komende dagen heb je dé kans om een eerste portie te maaien en in te kuilen.

Maai zo’n 20 tot 25% van je maaioppervlakte op je huiskavel, zodat je een eerste groeitrap aanlegt voor je eerste ronde op etgroen. Kies voor de percelen waar nu het meeste gras staat. Als het meezit, kun je daar dan over tweeënhalf à drie weken starten met omweiden op etgroen. Niet alleen het weer is er nu goed voor, door de koude nachten bevat het gras veel suikers, zoals je vorige week kon zien in de meetnetgegevens. Dat is nu nog zo, dus de conservering zal prima zijn. Het eiwitgehalte is niet te hoog, eerder wat aan de lage kant voor het voorjaar.

Die samenstelling is verklaarbaar bij deze groeiomstandigheden (zie onderstaande tabel). Veel zoninstraling zorgt voor suikervorming (energie). De koude nachten maken dat die suikers ophopen en niet direct in celwanden worden omgezet. Er is voldoende vocht, maar de lage bodemtemperatuur zorgt voor lagere grasgroei bij weinig mineralisatie en als gevolg daarvan het lage eiwitgehalte. De vraag is of dat bij een opwarmende bodem en warmere nachten de komende week nog bijtrekt.

Dynamisch Weiden: Kwaliteit vers weidegras en groeiomstandigheden.
20160504 tabel groeiomstandigheden
Klik hier voor de volledige tabel.

Wacht je langer met maaien, dan is straks het gras zo lang dat je alles in één keer moet maaien en heb je daarna geen groeitrappen voor de tweede ronde weiden. Maaien in dienst van het weiden doe je ideaal gesproken in drie porties, maar dat zal op veel bedrijven niet meer gaan. Streef dan tenminste naar een verdeling in twee keer. Dus nu niet te enthousiast alles maaien, wacht met het grootste deel op voldoende tonnen.

Heerlijk toch, dat snorren van de maaimachine door het gras en die geur van het verse gras. Maak je lekker druk, maar vergeet niet er van te genieten!

20160504 rantsoeneren metdraadje20160504 bodemtemperatuur

Bij langer weidegras is rantsoeneren met een draadje nog goed te doen, tot zo’n 2500 kg drogestof. Rechts: de bodemtemperatuur ligt in het Noorden rond de 8 en in het Zuiden rond de 10 °C en zal komende week oplopen naar 11 à 12 °C. Dan kun je het gras weer ‘horen groeien’.

 We spreken elkaar,  
de-Weideman-Def  


Aanmelden voor de wekelijkse mail of eerdere edities lezen?
Ga naar 
www.stichtingweidegang.nl
logo-zuivelnl
De Weideman wordt mogelijk gemaakt door ZuivelNL